Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pendleři se radují z konce kolon do Rakouska. Češky kvůli zpoždění přišly i o práci

Autor: ČTK - 
4. června 2020
10:35

Úplné otevření hranic z rakouské strany, které platí od čtvrtka, vítají na jihu Čech především lidé dojíždějící za hranice do zaměstnání. Podle nich by mohl být provoz na přechodech ještě plynulejší. Do zaměstnání do Rakouska jezdí především z pohraničí tisíce Jihočechů, uvádí sdružení Pendleři bez hranic. Rakouská strana hranice otevřela po zmírnění koronavirové epidemie. Čeští policisté budou při návratu stále kontrolovat, byť namátkově, zda lidé mají doklad o negativním testu na covid-19.

„Hlavní pozitivní posun vidíme v tom, že snad už definitivně odpadnou kolony na hranicích. Tím pádem bychom třeba opět mohli dokázat odhadnout čas, který potřebujeme na cestu do práce,“ řekl zástupce sdružení Pendleři bez hranic Jan Průha.

Dodal, že v minulých týdnech nebylo výjimkou, když na cestě do zaměstnání strávili lidé dobu o desítky minut delší než obvykle. Na hraničních přechodech se kvůli kontrolám tvořily i několikakilometrové kolony. „Nejhorší na tom bylo, že se nedalo předvídat, v jaký den a v jakou hodinu ty fronty budou. Kolony vznikaly dost různorodě,“ uvedl.

Například z okolí lipenské přehrady, která je blízko rakouských hranic, dojíždí do zahraničí za prací až pět stovek obyvatel. Některým z nich zdržení na cestách způsobilo komplikace v zaměstnání. „Vím, že některé paní o práci přišly. Musely vypravit děti do školy a cesta jim pak kvůli kolonám místo tradičního času trvala výrazně déle a do zaměstnání dorazily pozdě,“ řekl ČTK starosta Horní Plané na Českokrumlovsku Jiří Hůlka.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Rakušané už nekontrolují

Podle něj však zásadní změna s dnešním dnem zatím nenastane. „Vím o tom, že Rakušané už dva týdny na hranicích nekontrolují. Zato u nás se kontroluje stále. Dokud to nebude stejné jako v Rakousku, stále hrozí zdržení na cestách,“ uvedl Hůlka.

Průha dodal, že pendlery mrzí, že řada z nich musí ještě investovat do testu na covid-19. Policisté ho budou na hranicích při namátkových kontrolách vyžadovat do 15. června. „Některým měsíční platnost testu nyní končí. A kvůli pár dnům bude muset každý zaplatit přibližně 2000 korun za nový. Přijde nám to zbytečné,“ uvedl.

Kdy skončí povinné testování cestou do Česka

Povinnost vracet se z Rakouska s negativním testem na koronavirus brzy skončí, naznačila česká velvyslankyně ve Vídni Ivana Červenková pro Radiožurnál. Rakousko se Čechům ve čtvrtek plně otevřelo, cesta zpět měla být bez testu možná až od 15. června. 

„Rakousko bude provádět pouze namátkové kontroly – občané musí potvrdit, že mají v Česku trvalý pobyt a nebyli v posledních dvou týdnech v zemi, která byla zakázána,“ uvedla dále Červenková.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová Blesk Zprávám potvrdila, že jednání o konci povinného testování při cestě z Rakouska aktuálně probíhají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa