Hlavní obsah

Kalangu. Africká moudrost na každý den

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knížka Kalangu je sbírkou přísloví a příběhů, které si africké kmeny předávají po generace. Sesbíral je česko-africký autor Obonet S. Ubam a sbírku pojmenoval podle afrického mluvícího bubnu.

Foto: Prostor

Obonet S. Ubam

Článek

Obonet S. Ubam se vydal z ČR za svým otcem do Nigérie a své zážitky již dříve popsal v knize Sedm let v Africe. Jeho rádcem se stal annangský náčelník Ekukinam Bassey II., pocházející z významného a starobylého rodu, který Ubamovi vyprávěl o svých předcích.

„Vždycky mi říkal, že síla každého stromu odpovídá síle jeho kořenů, a nabádal mne, abych se ty své pokusil nalézt i já. Dal jsem tedy na jeho radu a po sedmi letech hledání jsem je v Africe nejen nalezl, ale i zapustil,“ napsal Ubam v úvodu ke své nové knize Kalangu.

Naslouchal vyprávění stařešinů a zachytil příběhy panovníků, bohů, chuďasů, zvířat a přírodních živlů. Kniha je rozdělena do deseti tematických kapitol.

Kalangu je africký buben, jehož zvuk připomíná lidskou řeč. Slouží ke sdělování zpráv na velké vzdálenosti. Tento buben je jedním z nejstarších západoafrických hudebních nástrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám