Opozice ve Sněmovně kritizovala postup vlády během epidemie koronaviru

Opozice při dnešní mimořádné schůzi horní komory pokračovala v kritice postupu vlády při epidemii koronaviru. Řada ministrů včetně vicepremiérů Jana Hamáčka (ČSSD) a Karla Havlíčka (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) se ze zasedání omluvili. Předseda Pirátů Ivan Bartoš to označil za ostudné a předseda ODS Petr Fiala za neúctu ke Sněmovně.

"Já to považuji za zcela nepřijatelné a neuctivé," uvedl šéf občanských demokratů k absenci ministerského předsedy, který se omluvil kvůli návštěvě Karlovarského kraje. Babiš je podle Fialy ten, který by se měl odpovídat za kroky vlády a bez něj debata ztrácí smysl.

Z členů kabinetu byli přítomni vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO). Jejich přítomnost by měla být podle místopředsedy klubu ANO Josefa Hájka plně dostačující. Poukázal na to, že v minulosti členové pravicových vlád také chyběli na zasedáních dolní komory. "Napřed si zametu před vlastním prahem," vzkázal.

Vláda podle Bartoše postupovala nesystematicky a měla by ze svých kroků vyvodit poučení pro případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Pomoci by jí v tom měla právě sněmovní debata. Podle šéfa Pirátů by nemělo už být možné, aby ministerstvo zdravotnictví nakupovalo zdravotnické prostředky šestkrát dráž než ministerstvo vnitra. Bartoš také uvedl, že vláda některé opoziční návrhy zprvu odmítla, aby je s několikatýdenním zpožděním vzala za své a prosadila.

Také předseda klubu SPD Radim Fiala řekl, že koronavirová krize ukázala nepřipravenost ČR na jakýkoli stav, jako je pandemie. Ke snaze pravice o ustavení vyšetřovací komise pro nákup ochranných pomůcek Fiala uvedl, že se na těchto komisích odehrávají spíše slovní přestřelky mezi koalicí a opozicí. Nákup pomůcek by měl proto prověřit Nejvyšší kontrolní úřad.

Sněmovna se bude muset vypořádat i se značným počtem návrhů usnesení. Piráti například chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví vypracovalo systém pandemických stupňů pohotovosti a aktualizovalo pandemický plán.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy