fb pixel Středověký hrad, les nebo koncentrák? Hledáme nejstrašidelnější místo v Česku – G.cz
Vyhledávání

Středověký hrad, les nebo koncentrák? Hledáme nejstrašidelnější místo v Česku

+ DALŠÍCH 12 FOTEK + DALŠÍCH 13 FOTEK

My v redakci milujeme záhady a mystéria. Nebo jak s oblibou retardovaně říkáme: záhady a mystérie. Problém je, že spousta mystérií vychází hlavně z toho, že lidé jim chtějí věřit. Jde jim spíš o samotnou záhadu než o možná vysvětlení. Vlastně nechtějí nic objasňovat, chtějí se rochnit v tajemnu. Česko uspokojí oba typy milovníků záhad a reálných hororů.

Jan Studnička
Jan Studnička 4.6.2020, 10:42

Zpátky do budoucnosti

Při své druhé návštěvě hradu Houska narazil osamocený Karel Hynek Mácha na vstup do sklepení, do kterého po chvíli váhání sestoupil. Jenomže chodby nevedly jenom do nějaké dávno opuštěné podzemní místnosti, vedly průrvou do nitra skály. Ve svém dopise dobrému příteli popisuje, jak se vynořil v Praze, kde všude jezdily povozy bez koní a „obloha byla protkána pavučinami“. Čímž měly být míněny dráty tramvají. Mácha údajně popisoval Prahu jednadvacátého století.

Samozřejmě, že je to úplná blbost (jako Houska na krámě), onen dopis byl mystifikací. Napsala jej sci-fi autorka Františka Vrbenská, a když už jsme u toho, vážně boží práce. Ale i poté, co všechno vyšlo najevo, „záhadologové“ pořád oblejzají Housku a čekají, kdy nějaká jeskyně vyplivne Máchu. Jejich argumentace je, že Vrbenská pouze TVRDÍ, že je to mystifikace, ale dopis má ve skutečnosti reálný základ.

To dokazuje jenom jednu věc. Milovníci záhad jsou prostě jenom milovníci záhad, ne milovníci řešení záhad. K čemu je jim vysvětlení, vysvětlení je nuda. Samozřejmě, že existuje skupina lidí, která má ráda, když se nevysvětlitelné fenomény mění na fenomény při troše vůle docela dobře vysvětlitelné… ale není jich moc.

My se nemůžeme zodpovědně přidat ani k jedné straně. A chceme popřát hezké léto oběma. Tady máte tipy na výlet. Strašidelná a tajemná a doopravdy strašidelná a tajemná místa v ČR.

Podobné články

Doporučujeme

Další články