Hlavní obsah

Největší pražský nevěstinec, který chtěl Hřib zavřít, dostal od státu kompenzace

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Největší pražský nevěstinec ShowPark čerpal peníze ze státní podpory, které byly určené pro podnikatele postižené koronavirovou krizí. Magistrát chtěl sexuální pracovnice v době karantény vystěhovat a pokojíky obsadit bezdomovci. Nezdařilo se. Teď podnik žádá slevu z nájemného, které - jak tvrdí - platí právě městu. To ale možnost jakékoli slevy odmítá.

Foto: Petr Janiš, Právo

Erotický podnik se v hale č. 18 Pražské tržnice zabydlel v roce 1998.

Článek

Spor mezi ShowParkem a pražským magistrátem je dlouholetý. Paradoxní na celé situaci je hlavně to, že právě město budovu, kde klub sídlí, vlastní. A roky inkasovalo přes jinou firmu, která si skutečně tržnici pronajala, peníze z jeho provozu. Následně klub platil několik let nájem přímo hlavnímu městu Praha.

Ještě koncem března přitom jeho primátor Zdeněk Hřib tvrdil, že podnik dostal 72 hodin na vystěhování. Nestalo se vůbec nic. Dámy nastoupily v květnu znovu do práce.

Ředitel ShowParku Zbyněk Matela pro Novinky.cz uvedl, že jich nyní v Holešovicích je denně kolem čtyřiceti. Důsledně o nich mluví jako o „výkonných umělkyních“.

Odmítá, že by provozovaly prostituci. A to i přes to, že se v Praze všeobecně ví, kam za placeným sexem. K návštěvě zvou také výmluvné inzeráty.

Matela poznamenává, že k uzavření klubu není důvod ani nyní, že splňují všechna nařízená hygienická opatření: „Všichni v provozovně používají roušky. A zaznamenal jsem také, že slečny používaly štíty. Všem při vstupu do provozovny měříme teplotu, vše se pravidelně dezinfikuje.”

Zásah koronaviru

Podnik v minulosti rozhodně majitelům vydělával. Podle jejich informací loni do něj dorazilo přes 150 tisíc hostů.

„Propad v rámci epidemie postihl i naše podnikání. Teď jsme tak na několika desítkách zákazníků denně. Ale zájem našich zákazníků jde nahoru,” uvádí Matela. Do jejich byznysu se jinak výrazně promítlo především uzavření hranic. Tržby podniku klesly na polovinu, náklady na provoz mu zůstaly.

Uhradit část ztrát, které mu vznikly v rámci jeho dvouměsíčního uzavření, jim však pomohl i stát. Po něm je podle Mately na řadě město: „Ano, přijali jsme od státu kompenzaci jako jiné firmy. A teď jednáme s městem o podobě nájmu za dobu, kdy jsme byli uzavření. Zaznamenali jsme v uplynulých týdnech v médiích, že město podnikatelům odpustí část nájmů ve svých budovách, z městských prostor. Uvidíme, jak se k tomu magistrát postaví. Zda budeme muset platit nájemné celé.”

Hřib zatím prohrává

V přetahované s magistrátem, zdá se, ShowPark zatím vítězí. Primátor Hřib za více než dva měsíce nedokázal výhrůžku o vystěhování podniku za 72 hodin naplnit. Jediné, k čemu v uplynulých týdnech došlo, byla hygienická kontrola, která během uzavírky klubu zhodnotila, že „využívané prostory skutečně nejsou pro ubytování bezdomovců vhodné”.

ShowPark tak běží dál. Stejně tak probíhají dále vzájemné soudní spory. „Je to celé složité. Věc se hodně medializovala na sklonku loňského roku, kdy město získalo pravomocný rozsudek ve sporu s bývalým nájemcem tržnice Deltou Center. Podle nás má toto rozhodnutí vážné vady a věříme, že se ho podaří ještě zvrátit. Naše spory s městem ještě rozhodnuty nejsou,” podotýká Matela.

Město nesleví

Podobný výklad ovšem Praha odmítá. „Město dostává od společnost ShowPark finační prostředky za bezdůvodné užívání věci, jelikož prostory v majetku města, kde ShowPark podniká, využívá tato firma neoprávněně. A protože mezi námi neexistuje žádný smluvní vztah, není diskuze o jakékoli slevě na nájmu možná. Město může diskutovat o slevě jen s tím, kdo není s hlavním městem ve sporu, nesoudí se s ním a kdo mu nic nedluží,” sdělil Novinkám.cz pražský primátor Zdeněk Hřib.

Jak šel čas se ShowParkem

  • Na své adrese funguje podle Zbyňka Matuly od roku 1998.
  • Podstatou současného sporu je, že Hlavní město Praha areál Holešovické tržnice dlouhodobě pronajalo soukromé firmě, Delta Center. ShowPark si své prostory pronajal zase od ní. A to do roku 2025, plus s dvacetiletou obcí.
  • Město následně smlouvu s Delta Center vypovědělo s tím, že neplní dané podmínky. Soud mu dal za pravdu. Od loňského podzimu tak Delta Center areál nespravuje. Tím skončila i smlouva ShowParku. Ten ale tvrdí, že již několik let platí nájem na účet Hlavního města Prahy. Proto se v domnívá, že má právo na řádnou nájemní smlouvu. Což je skutečně v právní rovině možné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám