Seznam lokalit pro jaderné úložiště se zúžil na čtyři. Uvažuje se o Temelíně, Vysočině nebo Klatovsku

Hlubinné úložiště jaderného odpadu má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř lokalit – Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku či Březový potok na Klatovsku. Vyplývá to z doporučení poradního panelu expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů, o kterém ve čtvrtek tento orgán informoval starosty dotčených obcí, uvedl zdroj obeznámený s průběhem jednání. Návrh musí ještě schválit rada správy, finální slovo bude mít vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:24 4. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, mezi stromy vpravo je kostel svatého Prokopa, který zbyl po zaniklé obci Křtěnov.

Úložiště jaderného odpadu má v Česku vzniknout do roku 2065 (ilustrační foto) | Foto: Vlastimil Polák | Zdroj: Český rozhlas

„Poradní panel expertů vzal na vědomí závěry výzkumných prací ze strany správy a doporučil je jako technický podklad pro další posouzení Radě SÚRAO a ministerstvu průmyslu a obchodu. Technické závěry správy jsou pouze podkladovým materiálem k dalšímu posouzení, nejedná se o definitivní rozhodnutí v této fázi procesu zúžení lokalit pro stavbu hlubinného úložiště z devíti na čtyři,“ řekla mluvčí správy Martina Bílá.

162 miliard korun za čtvrtý blok v Dukovanech. Stát poskytne firmě ČEZ půjčku na 70 procent výstavby

Číst článek

Dosud se uvažovalo o devíti lokalitách, počet vytipovaných míst se má podle dřívějších informací snížit k 30. červnu letošního roku. Z původního seznamu tak podle návrhu panelu expertů vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan. Poradní panel expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů ve čtvrtek schválil hodnotící zprávu šesti hlasy ze sedmi, jeden člen se zdržel.

Také mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová zdůraznila, že se nejedná o definitivní zúžení počtu potenciálních lokalit. „Poradní panel expertů správy projednal závěry výzkumných prací. Nyní je posoudí rada správy, která doporučí ministerstvudalší postup," řekla Filipová.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 32 obcí a měst a 16 spolků.

Proces výběru

Poradní panel expertů vznikl loni z podnětu ředitele správy Jana Prachaře. Správa tehdy uvedla, že jeho členy jsou za Správu úložišť radioaktivních odpadů Lukáš Vondrovic, za ministerstvo průmyslu a obchodu Tomáš Rosendorf, Petr Špaček z Masarykovy univerzity v Brně, Jaroslav Pacovský z ČVUT v Praze, Aleš Froňka ze Státního ústavu radiační ochrany, Martin Holý z ministerstva životního prostředí a představitel nominovaný lokalitami – Matěj Machek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Nechci do toho vstupovat politicky, hrajeme o soběstačnost, říká Havlíček k dostavbě Dukovan Ruskem nebo Čínou

Číst článek

Návrh panelu nyní projedná rada správy. Ta je poradním orgánem resortu průmyslu a obchodu, členy jmenuje přímo ministr. Jsou mezi nimi zástupci orgánů státní správy, původců radioaktivních odpadů a veřejnosti. Předsedá jí náměstek pro suroviny a energetiku René Neděla, dalšími členy jsou například ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek nebo předseda sdružení Energetické Třebíčsko a bývalý starosta Dukovan Vítězslav Jonáš. Konečné slovo bude mít vláda.

„Stavba hlubinného úložiště je velmi náročnou stavbou, která by v prvopočátku měla mít jasně stanovený plán, kritéria a pravidla a ta by se neměla během krátkého času neustále upravovat a měnit. O výběru vhodné lokality by se nemělo rozhodovat jenom proto, že musí být vybrána do stanoveného data. Příprava tohoto projektu je chaotická, což prohlubuje nedůvěru občanů vůči správě i vládě,“ uvedla tento týden Pavlína Nováková, starostka obce Cejle z lokality Hrádek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme