Vakcína proti covidu-19 bude asi počátkem příštího roku. Česko začalo pozdě

Účinná vakcína proti nemoci covid-19 bude zřejmě k dispozici nejpozději začátkem příštího roku, řekl dnes novinářům výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. V klinické fázi testování je ve světě podle něj nyní deset kandidátních vakcín, dalších 123 je před klinickým testováním.

Český projekt vývoje vakcíny začal pozdě, řekl Dvořáček, Česko by se podle něj mělo zapojit do evropských aktivit, aby si zajistilo očkovací látky, až budou dostupné.

Celosvětově se nemocí covid-19 dosud nakazilo přes šest milionů lidí a zemřelo s ní více než 369.000 z nich. V ČR je nakažených od 1. března přes 9400, zemřelo 324 lidí.

Farmaceutické firmy podle Dvořáčka staví na zkušenostech z práce na vakcínách proti nemocem jako SARS, MERS nebo ebola. V době pandemie koronaviru se podařilo zrychlit a zefektivnit jejich spolupráci s akademickými výzkumnými centry, lékaři a nemocnicemi a také s regulátory, jako jsou Evropská léková agentura (EMA) a Americká léková agentura (FDA), řekl. Délka vývoje vakcíny proti covidu-19 se podle něj odhaduje na 12 až 18 měsíců.

Firmy s vývojem vakcíny proti covidu-19 začaly v lednu, uvedl Dvořáček. Z deseti kandidátních vakcín v klinickém hodnocení je podle něj nyní několik ve druhé z celkem tří fází hodnocení. Předpokládá, že jednu nebo dvě z vyvíjených vakcín se podaří dotáhnout do zdárného konce. "S velkou pravděpodobností se bavíme o tom, že účinná vakcína proti covid-19 bude k dispozici nejpozději začátkem příštího roku," řekl. Některé firmy už mají podle něj rezervované pro přelom letošního a příštího roku výrobní kapacity na miliardy vakcín proti covidu-19.

Každá aktivita ve vývoji vakcín je vítaná, ale český projekt začal pozdě a ČR nemá úplně renomé země, která by byla v oblasti vakcín významná, uvedl Dvořáček. Nemyslí si, že by časovou ztrátu bylo možné dohnat. Pro farmaceutické firmy je ale možná následná spolupráce, pokud by se český vývoj podařilo posunout dál. "My bychom se měli primárně snažit spolupracovat v rámci Evropy," řekl. Pro stát velikosti ČR je to podle něj mnohem efektivnější způsob, jak si zabezpečit dostatek vakcín, protože EU má velkou vyjednávací sílu pro rovnoměrné zacházení s vakcínami.

Spuštění prací na vakcíně proti covidu-19 oznámilo počátkem května ministerstvo zdravotnictví. Na vývoji za desítky milionů korun má spolupracovat Státní zdravotní ústav (SZÚ) s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle některých vakcinologů projekt nebudí důvěru, doporučili zapojit se do aktivit Evropské komise směřujících k vývoji vakcíny.

Související

Očkování, ilustrační foto

Do Česka dorazí další desítky tisíc vakcín proti černému kašli

Ministerstvo zdravotnictví zajistilo více než 110 tisíc vakcín proti černému kašli nad rámec již objednaných. Už v březnu dorazilo téměř 10 tisíc vakcín z Velké Británie, v dalších týdnech dorazí očkovací látky z Kanady a Francie, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy