Loučení s Pilarovou (†80): ŠOKUJÍCÍ SLOVA KNĚZE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Loučení s Pilarovou (†80): ŠOKUJÍCÍ SLOVA KNĚZE

Eva Pilarová
Eva Pilarová (Foto: P. Machan, M. Hykl, D. Kundrát, M. Pátek)

Farář ve smuteční řeči ocenil její jiskru a šťávu. Otec Marián Pospěcha, kterého si Eva Pilarová (†80) ještě za života vybrala, aby promluvil na její poslední cestě, vyzdvihl v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově její sex-appeal.

Kněz už dopředu upozornil, že bude mluvit od srdce. Dokonce se s Evou, když ještě ležela v Domově svatého Karla Boromejského, kde 14. března zemřela, na tom domluvil. Kromě slov z bible tak citoval například bonmot, kterým zpěvačka odpovídala na otázku, kdy hodlá se zpíváním skončit: „Proč bych já měla končit, když jsou tací, kteří neměli ani začínat?“

Vnitřní jiskra
Ve své řeči sám zmínil, že od kněze se právem očekává, že víc než o člověku hovoří spíše o božích věcech, o Kristu, záležitostech a tajemstvích mezi nebem a zemí. A že je to tak správně. On se však rozhodl mluvit také o věcech pozemských. „Přibývající léta ti slušela a dělala spíše dobrou službu. Určitým šperkem, který během let stále více získával na hodnotě – vedle ušlechtilé elegance, dobrého, jiskrného humoru a šťavnatých bonmotů tady bylo ještě něco, čím by se měla vyznačovat každá lidská bytost – žena dvojnásobně! Jakkoli to v těchto prostorách bude znít překvapivě, opovážlivě – říkáme tomu běžně sex-appeal,“ prohlásil Marián Pospěcha. „Ne v nějakém oplzlém, šantánovém slova smyslu, ale lichotivém. Sex-appeal jako vnitřní jiskra, břink, šťáva, která člověku sluší v každém věku,“ dodal na vysvětlenou.

Říkala jim zajíčci
Eva se podle jeho slov velmi ráda obklopovala mladými lidmi z branže. „Říkalas jim zajíčci. Dělalas to ze dvou důvodů – abys sama zůstala duchem mladá a abys pomohla vedle sebe vyrůst i těm dalším, novým, které jsi nevnímala jako nebezpečnou konkurenci, ale jako nový vítr do plachet, který pomůže posouvat se i tobě,“ zdůraznil duchovní otec. A dokonce nezapomněl zmínit ani zpěvččin styl oblékání! „I svým outfitem uměla vyváženě přiznat realitu věku, a přesto s odvážným vkusem se vymódit tak, že i třicítky by se mohly přiučit. Ať se objevila v koncertních róbách, toaletách, či riflích a tričku s bundičkou, nebo na chalupě v holinách a teplácích mezi svými trpaslíky, nic neztrácela z důstojnosti a statusu dámy – a to bez nadsázky, bez zbytečného přehánění,“ glosoval kněz ve své netradiční řeči připomínající v tu chvíli spíše módní policii.

Poslední polibek
'Jeho řeč pobavila i dojala všechny smuteční hosty, kterých se přišlo rozloučit na tři stovky. Vdovec Jan Kolomazník (67) po skončení obřadu dlouho stál nad zlatou urnou, v níž opatruje manželčiny ostatky. Pak ji několikrát dlouze políbil a odnesl si ji s sebou na kar, kam pozval rodinu a nejbližší. Než se vyřídí formality s hrobem v Brně, postaví ji nad křeslo, z něhož sleduje televizi.

VNUK SE OMLUVIL
Vnuk Milan (34), který slíbil přijet na babiččinu rozlučku, se na poslední chvíli omluvil kvůli nemoci. Zůstal raději ležet v posteli.

DYK V SLZÁCH
Vedle Mariána Pospěcha promluvil také zpěvák a herec Vojta Dyk (34). Toho také zaúkolovala sama Pilarka. Odchytila si mladého kolegu už ve svatovítské katedrále po mši za Karla Gotta (†80). „Připrav se, chlapečku, na mém pohřbu budeš mluvit ty!“ oznámila mu zpěvačka. Dyk se úkolu zhostil s úctou a láskou. Jen na konci mu selhal hlas. „Smrt je matka našeho druhého života. Přeju ti, Evo, šťastnou cestu, mám tě rád,“ dokončoval proslov už v slzách.

Šporcl a Kodetová: Na pohřbu Pilarové plakat nebudeme!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
msml20
4. 6. 2020 • 10:57

Kněz měl určitě pravdu.
Jen mě zaráží, jací analfabeti píší Bible s malým B a Boží věci s malým B.

aveneta
4. 6. 2020 • 08:44

Ano Pilarová měla talent a svůj specifický hlas ve velkém rozsahu...ale byla jen člověk, kterého jako každého čeká odchod do "nebe" někoho dříve, někoho později, dožila se slušného věku jako Gott . Koho oslovovala rád si vzpomene

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.