Libyjská vláda uznávaná OSN získala plnou kontrolu nad Tripolisem

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, ve čtvrtek oznámily, že získaly úplnou kontrolu nad hlavním městem Tripolisem. Armádní zdroj z řad východolibyjských jednotek polního maršála Chalífy Haftara (LNA) potvrdil, že LNA se z města stahuje. Sarrádž uvedl, že jeho cílem je získat kontrolu nad celým územím Libye.

Zprávě o plné kontrole nad Tripolisem předcházelo středeční oznámení sil podporujících GNA (Síly vlády národní jednoty) o tom, že získaly zpět mezinárodní letiště. To měly od roku 2019 pod kontrolou rivalské jednotky maršála Haftara.

Letiště, které se nachází asi dvacet kilometrů jižně od hlavního města, poničily v roce 2014 boje znepřátelených stran a od té doby je mimo provoz. Je však důležité ze strategických důvodů, protože představuje jižní vstup do metropole.

Sarrádž se ve čtvrtek setkal v Ankaře s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který patří k jeho hlavním zahraničním podporovatelům. „Náš boj pokračuje a jsme odhodláni porazit nepřítele, zavést kontrolu státu nad celým územím země a zničit ty, kteří ohrozí budování civilního, demokratického a moderního státu,“ citovala Sarrádže agentura AFP.

Obě strany se dohodly na jednání o příměří

Mise OSN v Libyi (UNSMIL) v úterý oznámila, že účastníci bojů se dohodli na obnově jednání o příměří. Turecký prezident novinářům v této souvislosti sdělil, že státy podporující maršála Haftara představují hlavní překážku pro mír v Libyi.

Turecko nyní pomoc Sarrádžově vládě ještě zintenzivní, dodal. Oba státníci se mimo jiné dohodli na pokračování průzkumné těžby ropy ve východním Středomoří. Síly odštěpenecké vlády maršála Haftara, které mají svoji hlavní základnu na východě země, v dubnu 2019 zahájily ofenzivu s cílem získat nadvládu nad Tipolisem a svrhnout tamní vládu Fáize Sarrádže. 

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Haftarovy jednotky se opírají o podporu Egypta, Spojených arabských emirátů a Ruska, vládu Fáize Sarrádže uznává OSN a podporuje ji mimo jiné Turecko.

Při střetech mezi oběma o moc soupeřícími vládami zahynuly či utrpěly zranění stovky civilistů. O život od té doby podle OSN přišlo přes 280 civilistů a dva tisíce účastníků bojů, domovy opustilo 146 tisíc Libyjců. Od minulé neděle má platit klid zbraní, dohoda o trvalém příměří ale podepsána nebyla.