Za znásilnění nezletilé má jít muž z Afriky na dva roky za mříže

4. červen 2020 11:39

Trest odnětí svobody na dva roky a ústavní léčbu dostal u okresního soudu v Litoměřicích cizinec původem z Afriky za znásilnění nezletilé dívky. Případ se stal vloni v létě v polích nedaleko Lukavce na Litoměřicku. Kvůli zdravotnímu stavu vyměřil soud muži trest v dolní hranici sazby.

Podle lékařského posudku je cizinec psychicky nemocný. Soudkyně Alexandra Šetková proto uznala, že za své jednání není plně odpovědný a přiklonila se k nižšímu trestu. V odůvodnění pak potvrdila, že se celá událost stala tak, jak ji popsala dívka.

„Přestože se tady pan obžalovaný nedoznal, bylo spolehlivě prokázáno, že se toho skutku dopustil, a to zejména na základě výpovědi nezletilé poškozené. Ta byla přesvědčivá, soud nemá důvod o ní pochybovat,“ shrnula soudkyně.

Před nástupem trestu se musí muž podrobit léčbě

Z rozhodnutí také vyplývá, že se před nástupem trestu musí muž podrobit léčbě.

S tím souhlasí i státní zástupkyně Věra Šípalová: „Pan obžalovaný je na tom psychicky špatně, trpí schizofrenií, a tudíž je záhodno, aby, než nastoupí do výkonu trestu odnětí svobody, aby byl nejdříve zaléčen. Protože, pokud by v této situaci nastoupil do výkonu trestu odnětí svobody, tak je nebezpečný pro sebe i pro své okolí.“

Posouzení zdravotního stavu obžalovaného cizince bylo v soudním procesu asi to nejsložitější.

„Byla tam provedena celá řada zkoumání. Nejprve znalcem, který nejprve u pana obžalovaného shledal nepříčetnost. Poté došlo k reviznímu zkoumání znaleckým ústavem v Bohnicích. Tomu předcházelo pozorování pana obžalovaného v ústavu ve vazební věznici v Brně. Poté tedy, z výsledku revizního znaleckého posudku, vyplynulo, že se nejedná o úplnou nepříčetnost, nicméně se jedná o zmenšenou příčetnost pana obžalovaného, jehož rozpoznávací a ovládací schopnosti byly podstatně snížené,“ vysvětlila předsedkyně litoměřického soudu Halka Lacinová.

Výkon trestu by muž nastoupil v případě, že se jeho zdravotní stav v psychiatrickém zařízení zlepší a další léčba by pokračovala ve věznici. V opačné situaci by přicházela v úvahu i detence.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Spustit audio

Související