Tohle jsou nejhorší a nejlepší ojetiny staré 3 až 5 let podle odborníků

i ZDROJ FOTOGRAFIE: TopGear.com
                   

U jakého vozu si můžete být jisti, že vás jenom tak nevyšplouchne, a u jakého je riziko celkem velké? V tomto rozhodování vám mohou pomoci data z Velké Británie. Místní zpráva mapuje vozy ve věku 3 až 5 let a uvádí, které patří do skupiny těch nejspolehlivějších a zároveň do skupiny těch, kterým je lepší se vyhnout. Jednotliví zástupci automobilového segmentu jsou hodnoceni procentuálními hodnotami, které říkají jasnou věc. Čím je číslo větší, tím je auto lepší. A čím nižší, tím je lepší dát od něho ruce pryč. V některých případech jsou výsledky celkem překvapivé.

Jaké značky dominují?

Britská zpráva se zaměřuje nejenom na konkrétní modely, ale zaměřuje se také na konkrétní značky. U nich tak může být obecně jistota, že při výběru konkrétního modelu neuděláte chybu. Na prvním místě se s hodnotou 93,8 procenta nachází Lexus. Za ním se těsně, s hodnotou 93,7 procent drží Hodna. Trojici nejlepších uzavírá Porsche, které také s hodnotou 93,6 procent ztrácí jenom nepatrně. Pětici nejlepších značek uzavírá MINI a také Suzuki. Obě automobilky už ztrácí o něco více, což dokládá 91,6, respektive 91,4 procenta.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

A jaké dominují konkrétní vozy?

U jaké značky budete mít jistotu nejméně problémů, to již víte. A jak tomu bude v případě konkrétního vozu? Pokud jde o stáří v rozmezí tři až pět let, tak je na prvním místě model Honda Jazz, s hodnotou 95,4 procenta. Stejná automobilka je i na druhém místě, tentokrát s modelem Honda CR-V. Ta se může pyšnit hodnocením 93,4 procenta. Třetí místo bere Toyota Prius se získaným hodnocením 93,1 procent. Místo čtvrté patří Mercedesu GLA a pětici nejlepších uzavírá Toyota RAV4. Je vidět, že Japonci v tomto směru zcela dominují.

iZDROJ FOTOGRAFIE: Pixabay.com

Jakým značkám je na místě se vyhnout?

Podívejme se také na opačnou stranu britského žebříčku. Zde se nacházejí značky, kterým je podle studie vhodné se raději vyhnout. Nachází se zde třeba tolik bezpečností vyhlášené Volvo, s hodnotou 86,2 procent. Dále je tu Opel, v Británii prodávaný jako Vauxhall, který se pyšní nelichotivými 85,9 procenty. Dále tu najdeme i rumunskou automobilku Dacia a ohodnocením 85,5 procent. Zapomínat nelze také na Citroën a Renault. I obě tyto automobilky do této nelichotivé sekce spadají.

Jaké konkrétní vozy mohou přinést problémy?

Značky již znáte. A jak je to s konkrétními vozy, které mohou přinášet určité problémy? Do této skupiny se řadí Opel Insignia, který získal 84,4 procent. Dále je to Volvo V40 s ohodnocením 83,9 procent. Opomíjet nelze ani Renault Clio s procentuální hodnotou 81,4 procenta. Pětici těch nejhorších uzavírá designově velmi zajímavý Citroën DS3, nebo také Renault Megane.

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články