Hlavní obsah

Zaskočila Sáblíkovou. Teď Ruska dostala rychlobruslařského Oscara

Oslo

Rychlobruslařského Oscara za minulou sezonu dostala Natalija Voroninová, jež na únorovém mistrovství světa překonala světový rekord Martiny Sáblíkové na 5000 metrů. Pětadvacetiletá závodnice je první ženskou držitelkou Ceny Oscara Mathisena z Ruska.

Foto: Pavel Lebeda/Sport Invest

Ruska Natalja Voroninová (vpravo) po závodě SP v Tomaszówě, uprostřed vítězná Martina Sáblíková, vlevo Nizozemka Carlijn Achtereekteová. Ilustrační foto.

Článek

Voroninová vyhrála na MS v Salt Lake City pětku díky světovému rekordu 6:39,021, který vytvořila v poslední rozjížďce. Několik minut předtím přitom Sáblíková překonala své vlastní historické maximum a zdálo se, že díky výkonu 6:41,182 na své parádní trati získá další zlato. Rodačka z Nižního Novgorodu však na výkon české hvězdy dokázala zareagovat časem o více než dvě sekundy lepším.

Cenu Oscara Mathisena, kterou klub v Oslu uděluje od roku 1959, převezme Voroninová na dosud neupřesněném závodu v příští sezoně. Sáblíková trofej pojmenovanou po norské rychlobruslařské legendě získala v roce 2010.

Reklama