Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čapí hnízdo a Babišovy kauzy znají už i Poláci. Píší o konfliktu premiéra s Evropskou komisí

Autor: mj - 
4. června 2020
13:30

To, že premiér Andrej Babiš (ANO) a úředníci z Bruselu se nemají zrovna v lásce, je v Česku dobře známá věc. Jenomže neshody teď překročily hranice Česka a o konfliktu se píše i v polských médiích. Co si o premiérovi myslí naši polští sousedé?

Jeden z nejznámějších polských deníku, Gazeta Wyborcza, informuje o konfliktu zájmů, na který upozorňuje Brusel. Polští čtenáři tak dostávají bližší vhled do naší politiky. Andrej Babiš je sice známý jako předseda vlády, ale už ne všichni vědí, že byl i  majitelem skupiny Agrofert, než své podnikání převedl do svěřenských fondů. Díky Gazetě se tedy dozvědí, že jde o giganta potravinářského a chemického průmyslu na českém trhu.

Bez odezvy nezůstal ani návrh zákona na ochranu Babiš. Pokud by byl zákon schválen, premiér by se dokázal vyhnout zveřejnění svého majetku. I když by měl nový zákon stěžit praní špinavých peněz a udělat větší pořádek v evidenci skutečných majitelů, díky výjimce by se to Babiše netýkalo.

Premiér převedl své firmy do svěřenských fondů před třemi lety a na ty by se měla, dle návrhu, vztahovat výjimka. Oficiálním majitelem některých společností je teď jeho manželka Monika.

Poláci se dozvědí i o Čapím hnízdě

Gazeta Wybrocza také upozorňuje na případ Čapího hnízda, kde Babiš také obešel pravidla a přepsal část svých majetků na děti, aby mohl obdržet evropské dotace na stavbu konferenčního centra až ve výši dvou milionů eur. Evropská komise pozastavila vyplácení 1,6 miliardy korun kvůli konfliktu zájmů v době, kdy Andrej Babiš ještě nebyl premiérem. Teď má ale česká vláda právě pod jeho vedením v plánu zažalovat Evropskou komisi pro zastavení peněz určených Agrofertu.

Komise dokonce vyslala do Česka speciální vyšetřovací skupinu, která měla provést audit. Autoři zprávy tvrdí, že přepis Agrofertu neznamenal, že by Babiš nad svou firmou ztratil kontrolu. Proto požadují vrácení už přiznaných dotací ve výši 450 milionů korun.

Poláci se taky v souvislosti s konfliktem dozvídají i o kontextu loňských demonstrací Milion chvilek pro demokracii, kde se v ulicích sešlo až 250 tisíc lidí.

I když polský tisk upozorňuje na rozpory mezi vládou a Bruselem, situace v Polsku není lepší. Evropská komise dává najevo svou nespokojenost s polskými reformami v oblasti soudnictví a dokonce už bylo i zahájeno řízení v této otázce. Kromě toho se ozývají i hlasy, které varují před omezováním svobody médii u našeho souseda.

marmat ( 7. června 2020 11:30 )

jaro20: Kvůli jedné nevyplacené dota­ci..­....PŘ­EČTĚ­TE SI NĚCO !!!

marmat ( 7. června 2020 11:28 )

narcis: Opozice, udavači,MCH i všichni intrikáni pro TO dělají úplně všechno!

marmat ( 7. června 2020 11:18 )

Menhira:
Asi takhle: Imponoval Vám ve škole, v životě v zaměstnání
KDOKOLIV
....­.člo­věk/li­dé,sku­piny, party­....­.spol­kykte­ří žili z drbů, intrik, oznámení na druhého, kterého nemuseli, protože je převyšoval....byl daleko, ale i jen trochu hezčí, chytřejší a "prachatější", oblíbenější ?
ROZHODNĚ NE!!!

Menhira ( 5. června 2020 16:03 )

Udavači a práskači Piráti a Topkaři pomluouvají našeho premiéra kde se dá a kde najdou kontakt ke zveřejněnív mediích. Je to odporný hnus! A blbci na to skáčou a hltají celou to povídku o střetu zájmů..... Nikoho z nich nenapadá, že očerňování Babiše je cílené, že je to na objednávku, že dokud tu je Babiš i Zeman, tak tu nebude auro, nebudou migranti a nenecháme si srrát od EU na hlavu. To těm zrádcům chtějí ale změni, a tak škodí a práskají kde se dá. Záleží už jen na nás občanech, který hlas vhodíme do volební urny.

MAMKA2316 ( 5. června 2020 11:28 )

TAKŽE PRAVICOVÍ BONZÁCI A PIRÁTI UŽ UDÁVAJÍ NAŠE OBČANY I MIMO VEDENÍ EU ??KDE TEĎ VENEZUELA SEVERNÍ KOREA ,A VŠECHNY MUSLIMSKÉ STADY BUDOU UDAVAČI INFORMOVAT FUJ !!PRO PRAŽÁKY BUREŠ PRO MORAVAKY ZÁCHRANA PŘED DALŠÍM VYDRANCOVÁNÍM NAŠI VLASTI !!??? Ve stávající podobě nás poškodí. Je tristní, že o plánu chybějí v českých médiích informace. Novináři papouškují, že na Česko čeká 19 mld. eur grantů a půjček. Převzali spekulaci z Reuters, která smíchala jablka a hrušky. V plánu EK nic takového není. Zato je tam mnoho, o čem se nepíše. Proto následující varování:

1) Plán krizi zneužívá, ale neřeší. Slibovaných 750 mld. eur pro celou EU není na záchranu ekonomik postižených epidemií. Tam směřuje jen 50 mld. eur pro členské státy (tzv. ReactEU) a 31 mld. eur pro firmy.

...
2) Cílem je klima revoluce. Na ni má jít 560 mld. eur. V dotacích bude rozděleno 310 mld., v půjčkách 250 mld. Žádosti musí být v souladu s konvergenčními, energetickými a klimatickými plány, které schvaluje EK. Financování bude podmíněno taxonomií tzv. zelených financí. Větrníky OK, jádro NE…

Schmarcz: Chtějí nám politici po solárech znechutit i jádro? S Dukovany s námi vláda hraje betlaSchmarcz: Chtějí nám politici po solárech znechutit i jádro? S Dukovany s námi vláda hraje betla
3) Klíč k dělení 560 mld. eur není fér. Zejména pro Česko. Dlouhodobá nezaměstnanost nesouvisí s epidemií. Srovnání ČR a Slovenska je do nebe volající (viz tabulka a červený rámeček). My ztrácíme, Slováci získávají. Zasáhla je epidemie víc než nás?

...
4) Tzv. „Fond spravedlivé transformace“ (JTF) je nespravedlivý. Je pro státy, které budou zavírat uhelné elektrárny. Polsko, Německo, ČR, Rumunsko. Má tam jít 40 mld. eur. Pro ČR se počítá s 3 mld. eur. Dnes stojí státní podpora obnovitelných zdrojů 40 mld. Kč ročně a na konečné spotřebě se podílejí 15 %. Uhlí dělá v bilanci 40 %. Tak si spočítejte, kdo to zaplatí.

5) Plán směřuje k dluhové a rozpočtové unii. Evropská komise si 750 mld. eur vypůjčí, vydá dluho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa