Liberty Ostrava má nereálné požadavky na cenu energií, soudí úřady. Zastaly se dodavatele

Ve sporu Liberty Ostrava a TAMEH Czech o ceny za dodávky energií daly zatím Energetický regulační úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za pravdu dodavatelské firmě. Vyplývá to z rozhodnutí, které úřady vydaly. Spor obou společností ale dál pokračuje, Liberty je přesvědčena o oprávněnosti svých nároků.

Před dvěma týdny Liberty Ostrava oznámila, že je s firmou TAMEH ve sporu o ceny, které jsou podle ní příliš vysoké, a podala stížnost na zneužití dominantního postavení k ÚOHS a ERÚ. Spor se vyhrotil na počátku května, kdy TAMEH huti dočasně omezil dodávku páry.

ÚOHS ani ERÚ situaci nevyhodnotily tak, že by TAMEH zneužil dominantního postavení. ERÚ v rozhodnutí uvedl, že požadavky Liberty na cenu tepelné energie pro letošní rok jsou zcela mimo realitu nákladů na výrobu energie. „Obdobné závěry lze vyslovit i v případě ceny tepelné energie v páře,“ uvedl Energetický regulační úřad.

Za energie zaplatila Liberty jen část peněz

Situaci podle ERÚ vyostřuje Liberty Ostrava, když neplatí za dodávanou energii požadované částky, zatímco přístup firmy TAMEH k řešení situace je podle úřadu adekvátní. „Navrhovatel nehradí celou zálohovou cenu za dodávanou tepelnou energii, čímž navozuje důvody pro potencionální přerušení dodávky tepelné energie, ale současně argumentuje hrozící škodou ve výši 7,5 miliardy korun a katastrofálním dopadem do výrobní činnosti,“ sdělil ERÚ.

Mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková řekla, že firma obdržela oznámení, že ERÚ nevyhověl její žádosti o předběžné opatření. „Nicméně to nijak nepředjímá finální rozhodnutí ve věci, kde šetření nadále probíhá. Jsme přesvědčeni, že naše nároky jsou oprávněné,“ uvedla.

Mluvčí TAMEH Patrik Schober podotkl, že TAMEH dodává Liberty Ostrava jen s minimální marží. „TAMEH navíc k výrobě energie používá také vysokopecní a koksárenské plyny, které od Liberty Ostrava kupuje za tržní cenu,“ konstatoval.

Vedení obou firem jedná i o koupi TAMEH

Liberty Ostrava podle něj v lednu odebrala energie a další komodity za stovky milionů korun, ale do začátku května za ně oproti dlouhodobé smlouvě zaplatila zhruba jen polovinu. „Podobně se nyní zachovala i s platbou za březen,“ řekl mluvčí energetické firmy. Vedení obou firem spolu v posledních týdnech intenzivně jednají. Majitelé Liberty uvedli, že mají zájem o koupi TAMEH Czech, dohody ale zatím nedosáhli.

TAMEH Czech je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty, a dodává huti energie. Když podnik vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Loni huť změnila majitele, nyní patří do skupiny Liberty Steel Group. TAMEH ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. V době prodeje huti Liberty už existovala dlouhodobá dohoda o dodávce energií.