Koronakrize: ČR může dát státní pomoc zemědělcům, Evropská komise program schválila

Česko bude moci ze státní pokladny pomoci splácet půjčky zemědělcům zasaženým koronavirovou krizí. Evropská komise schválila program, jehož prostřednictvím bude moci česká vláda poskytnout malým a středním zemědělským podnikům až miliardu korun. Komise to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Česko chce až pěti tisícovkám zemědělců pomoci splatit až polovinu hodnoty jejich nezaplacených úvěrů. Na jeden farmářský podnik má přitom připadnout nejvýše 150 tisíc korun.

A další kousek. Evropská komise právě schválila ??CZ program pro boj s #COVID19 v zemědělství. Podpora s rozpočtem 1 mld. Kč pro malé a střední podniky je určena na snížení jistiny úvěrů. #StrongerTogether @MZeCr

— Jaroslav Zajíček (@zajicekjaro) June 3, 2020

Unijní exekutiva konstatovala, že program je v souladu s upravenými pravidly pro státní podporu, jimiž Brusel kvůli dopadům pandemie covidu-19 povolil běžně zakázané finanční zásahy vlád do konkurenčního prostředí. Pomoc s půjčkami nepřesáhne nejvyšší povolenou částku na jednu firmu, která je 100.000 eur (2,7 milionu korun). Program poběží nejvýše do konce letošního roku, jak požaduje komise.

Komise pravidla pro státní pomoc v rámci série koronavirových opatření uvolnila v březnu s cílem pomoci financovat zdravotnictví a firmy nejvíce zasažené krizí.

Brusel už od té doby schválil stovky žádostí členských států, několik z nich také Česku. Mezi ty nejobjemnější patří v květnu schválená státní podpora za 142 miliard korun pro velké české exportéry, jejichž podnikání zasáhla koronavirová omezení. Tento týden komise stvrdila i pět miliard korun, jimiž chce Česko přispět na platbu nájmů firem v krizi.

Související

Více souvisejících

evropská komise Česká republika zemědělci Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy