Masivní sesuv půdy v Norsku pohřbil do moře několik domů

Masivní několikasetmetrový sesuv půdy na norském severu ve středu smetl do moře několik tamních budov. Podle dostupných informací nejsou v souvislosti s děsivým přírodním jevem, který byl zaznamenán na kameru, hlášeny žádné oběti ani zranění.

Obrovský sesuv podle server The Local asi 800 metrů dlouhý a čtyřicet metrů vysoký zasáhl blízké okolí norského města Alta ležícího za severním polárním kruhem a svrhl do moře osm domů. Prozatím nejsou hlášeny žádné zprávy o zraněných nebo obětech.

Pes zachráněn, oběti s jistotou vyloučit nelze

„Pes smetený sesuvem do moře se zachránil, doplaval na břeh a je naživu,“ uvedl Torfinn Halvari z místní policie. „Stále máme na místě posádky, které se zabývají bezpečnostním hodnocením a nebezpečím nových sesuvů,“ uvedl policista s tím, že zatím nemohou s jistotou říci, zda přece jen někdo nebyl přírodní katastrofou stržen.

Ras ved Kråkenes

Posted by Ken MrOlsen on Wednesday, June 3, 2020

Příčinou na kameru zaznamenaného jevu byl zřejmě takzvaný senzitivní — rychlý jíl. Jde o formu velmi citlivého mořského jílu, který má tendenci měnit svůj relativně tuhý stav na tekutý. Jedná se o usazeniny mořského původu tvořící plochá území i několik set výškových metrů nad hladinou dnešního moře. Nejčastěji se nachází ve Skandinávii a Kanadě.

Tagy: