„V rozpočtu máme připravený minimálně milion korun na podporu audiovizuální tvorby v Ústeckém kraji,“ potvrdil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš.

„Je to malá pobídka filmařům, kteří se k nám rádi vracejí i díky skvělé práci naší filmové kanceláře. Pomáhá jim vytipovat ty nejvhodnější lokality, anebo třeba vyjednávat s místními samosprávami a úřady,“ připomněl. Dotace nejen že podpoří vznik nových filmů, kde budou záběry z regionu. Peníze totiž navíc štáby utratí u místních dodavatelů. 

Jedním z posledních snímků, na kterém se Filmová kancelář Ústeckého kraje podílela, byla hudební komedie z imaginárního města Šlukdorf na severu Čech. Bourák režiséra Ondřeje Trojana, kde má hlavní roli jeho bratr Ivan, jde do kin už 11. června.

Režisér Roman Němec při práci
FOTO: Kamera, klapka, kompars! V Kadani natáčejí celovečerní film

Tvůrčí štáb ho přijede představit 29. června ve 20 hodin přímo na místo natáčení do Varnsdorfu. A o den později ve stejný čas i do ústeckého Hraničáře. „Ústecký kraj také nakoupí lístky na další projekce v kraji jako poděkování zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách za jejich obětavou práci v době epidemie,“ zmínila Magdalena Fraňková z odboru regionálního rozvoje na krajském úřadu.

Kamery v regionu jedou i teď, a to v Kadani u natáčení filmu režiséra Romana Němce Kam motýli nelétají. Už v červnu se klapky rozezní v Českém Švýcarsku u produkce České televize.

A koncem léta začne v regionu točit nový snímek Dan Svátek, autor zfilmovaných Úsměvů smutných mužů spisovatele Formánka. Další dva filmy jsou tady rozjednané na podzim. „Pro zahraniční produkce proběhlo v jarních měsících vytipování lokací například v Ústí nad Labem, Děčíně, Českém Švýcarsku a Krušných horách,“ doplnila Fraňková.