Hlavní obsah

ČTÚ změnil podmínky aukce kmitočtů pro 5G. Opět

Praha

Český telekomunikační úřad znovu upravil podmínky aukce kmitočtů pro sítě 5G. Vyhradil část frekvencí v klíčovém pásmu 700 MHz pro nového hráče. Na připomínky v nově vypsané veřejné konzultaci mají operátoři další měsíc. Zahájení výběrového řízení pak ČTÚ předpokládá ještě během letošního léta. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřad se podle sdělení rozhodl na základě souhrnného posouzení všech připomínek z veřejné konzultace předchozího návrhu.

„Z obdržených připomínek je zřejmý zájem několika významných subjektů o vstup na trh a shoda připomínkujících, že případný nový operátor by měl mít možnost získat rádiové kmitočty v pásmu 700 MHz umožňující celoplošné pokrytí. ČTÚ proto nově v pásmu 700 MHz vyhrazuje blok o velikosti deset MHz pro nové zájemce o vstup na trh. Tím podporuje možnost vzniku nového celoplošného infrastrukturního hráče,” oznámil ČTÚ.

Proti upravení podmínek protestoval Vodafone. „Vypořádání konzultace a z něj vyplývající novou podobu podmínek, včetně vyhrazení kmitočtů, vnímáme jako zásadní změnu koncepce aukce, už třetí za několik posledních měsíců. Vodafone vyjádřil výrazný nesouhlas s předchozím návrhem podmínek, které jsou nepodložené a v řadě ohledů bezprecedentně vybočují z regulační praxe v Evropě, přičemž nové podmínky to nijak nemění. Nové podmínky ještě více prohloubí negativní signály pro investice do kapacitních, spolehlivých a odolných mobilních sítí, které naše země potřebuje,“ prohlásil mluvčí operátora Ondřej Luštinec.

„Nestandardní podmínky aukce odradí operátory, a to i případného nováčka, od potřebných investic do 5G ve venkovských oblastech. Přínos mobilních sítí jasně ukázala aktuální krize vyvolaná koronavirem a digitalizace bude bezesporu jedním z akcelerátorů ekonomického oživení, které bude v následující době tak nezbytné. Podmínky aukce velmi pravděpodobně způsobí zaostávání České republiky v budování 5G sítí, to znamená i zaostávání v digitalizaci ekonomiky ve srovnání s vyspělými zeměmi EU. To vše bude nakonec ke škodě především spotřebitelů, podnikatelů a firem,“ doplnil Luštinec.

Huawei, ZTE a 5G sítě? Senát chce od vlády jasný postoj

Mobil

Závazek národního roamingu

V souladu s dlouhodobým cílem podpory vstupu nových hráčů na trh ČTÚ v novém návrhu zachoval závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů. Zpřísnil ale podmínky využití sítí stávajících operátorů tak, aby motivoval nové operátory k výstavbě vlastních sítí.

Zvýšil tak parametry vlastního pokrytí obyvatelstva a počtu vybudovaných základnových stanic. ČTÚ rovněž nově umožní, aby v závislosti na výsledcích výběrového řízení poskytovali na základě závazku národní roaming jen někteří ze stávajících operátorů.

V novém návrhu již také není vyčlenění části pásma 3400 až 3600 MHz pro průmyslové využití a v aukci se bude dražit celé spektrum. Držitelé kmitočtů budou ale povinni umožnit průmyslu nezávislé využití rádiových kmitočtů.

Minimální (vyvolávací) ceny za jednotlivé aukční bloky byly stanoveny na základě analýzy dosažených cen v relevantních evropských zemích (benchchmarku).

Zahájení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G ČTÚ nejprve přesunul z loňského podzimu na leden. V listopadu pak bylo zveřejněno, že ČTÚ chce přidělit frekvence pro rychlé mobilní sítě 5G vítězům aukce letos 1. července. Kmitočty plánoval regulátor přidělit v době, kdy bude kompletně vypnuté digitální pozemní televizní vysílání DVB-T, které frekvence v pásmu 700 MHz využívá. Aukce má vynést kolem osmi miliard korun.

O kmitočty vedle stávajících operátorů projevily v minulosti zájem například společnost Nordic Telecom nebo energetická firma ČEZ, spekulovalo se i o Sazka Mobilu.

Kvůli aukci 5G letos v lednu rezignoval na funkci dosavadní šéf úřadu Jaromír Novák.

Šéf telekomunikačního úřadu rezignoval kvůli aukci 5G

Ekonomika

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám