Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

V St. Louis zastřelili při protestech expolicistu. Černošský strážník v penzi se snažil zastavit rabování

Svět

  15:24
ST. LOUIS/PRAHA - V úterý během protestů v americkém Saint Louis zemřel policejní kapitán v penzi David Dorn. Sedmasedmdesátiletého muže našli lidé na chodníku před obchodem se šperky. Podle úřadů se snažil zabránit výtržníkům v rabování.

V úterý během protestů v americkém Saint Louis zemřel penzionovaný kapitán policie David Dorn. foto: Police St. Louis

V úterý kolem půl třetí ráno přišel na policejní stanici v St. Louis telefonát informující, že před zlatnictvím Lee’s Pawn & Jewelry bylo nalezeno tělo staršího černocha. Policie následně muže identifikovala jako bývalého kolegu Davida Dorna.

‚Jen ať hoří.‘ Majitelé zapálené restaurace v Minneapolis demonstrantům odpustili

Muže zastřelili zatím neznámí pachatelé během násilných protestů. Celé město ve státě Missouri bylo v noci z pondělí na úterý na nohou. Během večera někdo postřelil při střetech čtyři policisty, demonstranti zasypali strážníky rachejtlemi a kameny, vyloupeno či poškozeno bylo 55 obchodů a jedna z prodejen vzplála.

Podle serveru CBSnews se na internetu objevilo i video, na kterém je vidět, jak sedmasedmdesátiletý kapitán v penzi Dorn přišel o život. Společnost Facebook, na jejíž platformu někdo video umístil, však již záběry stáhla.

Jeho manželka uvedla pro deník St. Louis Post-Dispatch, že Dorn byl přítelem majitele zlatnictví a když se v obchodě rozezněl alarm, rozhodl se, že se půjde podívat, co se děje. Zemřel při snaze zastavit rabování.

Dorn působil na policejním oddělení v St. Louis 38 let a do důchodu se odebral v roce 2007. Jeho manželka pracovala podle televize KMOV-TV pro městskou policii. „Myslím, že by chtěl, abychom si ho takto pamatovali. Jako muže, který do poslední chvíle pomáhal a chránil,“ uvedl pro televizi Dornův syn Brian.

„Byl velice zapálený do problémů mladých lidí, speciálně těch, kteří to neměli v životě snadné,“ popsal bývalý šéf policie v St. Louis Tim Fitch. „Chtěl, aby měli úspěch. Chtěl být vzorem pro mladé muže a ženy, kteří se rozhodli nastoupit na kariéru u policie.“

Podle Fitche byl Dorn „zábavný a neustále veselý“. „Byl otevřený a nikdy jste nemuseli přemýšlet nad tím, co si myslí, protože to vždycky řekl nahlas.“

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...