Majitel Viktorie Žižkov nesouhlasí s nabídkou na pronájem stadionu, od Prahy 3 ho chce koupit

Majitel druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov Martin Louda nesouhlasí s nabídkou Prahy 3 ohledně žižkovského stadionu. Sdělil to jeho mediální zástupce Jakub Splavec. Klub chce stadion od radnice odkoupit, městská část v reakci nabídla možnost desetileté nájemní smlouvy za korunu a investic ze strany Prahy 3 a magistrátu ve výši 25 milionů korun.

Praha (Aktualizováno: 16:49 4. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Viktorie Žižkov.

Stadion Viktorie Žižkov. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Louda uvedl, že městská část stadion zanedbávala a on je do něj ochoten investovat stovky milionů korun, ale nikoli v případě, že ho bude mít pouze v nájmu.

Popereme se o postup, zainvestuji, aby stadion splnil prvoligové podmínky, říká majitel Viktorie Žižkov

Číst článek

Louda se ve čtvrtek podle Splavce sešel s vedením Prahy 3, ale dohody se dosáhnout nepodařilo. Původní Loudova nabídka byla na odkup stadionu za odhadní cenu s tím, že se zaváže jej zachovat a výrazně do něj investovat. Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) v reakci uvedl, že prodej nelze provést v požadovaném červnovém termínu a že radnice musí zaručit, že stadion a pozemky pod ním zůstanou určeny pro fotbal, a ne například pro developerskou výstavbu.

FAČR podle majitele žižkovského klubu požaduje pro prodloužení licence investice do stadionu ve výši 50 milionů korun, které by radnice co nejrychleji musela provést. „My chceme vědět, zda je trojka připravena touto cestou jít,“ řekl. Nabídka radnice počítala s investicemi ze strany majitele ve výši 25 milionů.

Radnicí nabídnutý pronájem na deset let za korunu je podle Loudy snaha přenést zodpovědnost za zanedbaný majetek na klub. „To je, jako kdyby vám někdo pronajal neudržované auto bez motoru. Vy ho sice dostanete do nájmu za korunu, ale abyste s ním mohl jezdit, musíte do cizího investovat spoustu peněz,“ popsal.

Jako pouhý nájemce navíc Louda podle svých slov nemůže klub pro rozvoj areálu nic podstatného udělat. „Máme svázané ruce a například varianta toho, že by se celý kompletně zrenovoval, okamžitě padá. Nájem pro nás není variantou,“ řekl.

Louda, který se stal majitelem klubu v lednu, podle svých slov od té doby do jeho rozvoje investoval přes 50 milionů korun a další stamilionové investice plánuje. Odmítl, že by pro něj nákup stadionu byl pouze nákupem levného pozemku. „Chci vybudovat fungující A-tým, kvalitní mládežnickou základnu a jednoho dne dát Viktorce i vytoužený nový stadion. Klidně si dám do smlouvy, že pokud se tak nestane, trojce to do poslední koruny zaplatím,“ řekl.

Praha 3 chce jasné záruky

Městská část měla s předchozími majiteli klubu problémy. S klubem se i soudila kvůli neuhrazenému nájmu. Podle starosty nový majitel všechny dluhy vůči městské části uhradil.

„Nový majitel za námi  přišel s nabídkou na odkup stadionu za odhadní cenu. Má představu, že rozhodnutí o prodeji padne během jednoho měsíce a na samotný prodej intenzivně tlačí. Součástí nabídky je poměrně nekonkrétní příslib investic s výhledem na možnou stavbu nového stadionu. Konkrétní plány na stavbu takového stadionu však neexistují,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) prohlášení pro iROZHLAS.cz.

My takovou nabídku nebereme na lehkou váhu. Současně si ale jsme vědomi možných rizik, která by plynula z prodeje rozsáhlého obecního pozemku v centru Prahy. Pokud bychom poskytnutím pozemku podpořili výstavbu nového fotbalového svatostánku, rádi bychom nejprve viděli, jak má nový stadion vypadat, a měli jasné záruky, že zde skutečně bude stát,“ pokračoval Ptáček.

„V případě výstavby preferujeme pronájem pozemku na 99 let za symbolickou cenu, případně společný PPP projekt. Dovedeme jednat i o prodeji pozemku, ale za zcela jasných, transparentních a neprůstřelných podmínek za účelem výstavby stadionu,“ dodal Ptáček.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme