Ve Slavětíně na jaře vysázeli stovky mladých stromků. Teď je usilovně zalévají, aby neuschly

4. červen 2020 15:28

Na dvě stovky mladých stromů přibyly v posledních týdnech ve Slavětíně na Lounsku. Jabloňovou alej vysázel Okrašlovací spolek Slavětín, vedení městyse zase založilo stromořadí ořešáků a dva nové parčíky. Aktuálně se všichni důsledně starají, aby stromky měly dostatek vláhy, prosperovaly a zelenaly se.

„Tady jsou zavlažovací vaky. Opravdu to na tom začátku hodně pomohlo,“ ukazuje nezávislý starosta Slavětína Jaroslav Jandl na velký vak u mladé břízky, jedné ze dvou desítek ve zcela novém parčíku Kystra.

Starosta je se zavlažovacími vaky u stromků v právě založeném parčíku spokojený

Nejsou to jediné nové stromy ve Slavětíně. „Tady máme zase ořešáky. Celá ta akce se jmenuje Návrat plodů. Snažíme se, aby se do těch obcí vrátily zpět typické české stromy,“ vysvětluje Jandl.

Ovocné stromy časem zastíní oddychovou louku opodál v nové čtvrti. Také tady je u každého kmene zavlažovací vak.

Na Kystře vzniká i veřejné ohniště

I nové jabloňové stromořadí Okrašlovacího spolku v poli mezi Slavětínem a Kystrou se zelená.

„Po výsadbě se zastřihly, teď dbáme na to, aby neuschly. Zaléváme je ve spolupráci s farmou Suchý. Ti jsou také majiteli pozemku, na kterém ty stromky jsou,“ popisuje Vlasta Roháčová, která do aleje učí chodit roční Magdalenku.

Její kolega ze spolku, Lukáš Hájek, zase dohlíží na stromy: „Jeden někdo vykopal a odnesl si ho domů, nenašli jsme ho nikde. Vandalství se nám zatím naštěstí vyhýbá.“

Tato alej ze starých druhů jabloní, stejně jako ořechy a nové parčíky v městysi, rostou díky různým dotacím.

Spustit audio

Související