Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Mapy.cz jdou do boje s úspěšnou aplikací Waze, spouštějí vlastní autonavigaci

Ekonomika

  15:51
PRAHA - Internetový portál Mapy.cz sloužící pro plánování cest, který je provozovaný serverem Seznam.cz, bude nově obsahovat funkci dopravního zpravodajství. V rámci existující aplikace budou pro širokou veřejnost silniční informace dostupné v řádu dnů. Ve čtvrtek společnost zatím spustila zkušební testování pro prvních několik tisíc uživatelů, kteří mají vyzkoušet hladký chod služby.

Nová funkce dopravního zpravodajství, která bude dostupná v rámci aplikace Mapy.cz. foto: Reprofoto/Facebook: Mapy.cz

O novince informovaly Mapy.cz na svém Facebooku a v tiskové zprávě. Server Seznam.cz, vlastněný miliardářem Ivem Lukačovičem, se tak snaží konkurovat americkému Googlu, který také nabízí jak mapy, tak navigační software s informacemi z dopravy v podobě aplikace Waze.

Kam jet na výlet? Archeologický web přináší tipy na cestování po Česku

Nové možnosti spočívají dle facebookového profilu Mapy.cz v přehledu uzavírek, nehod a jiných komplikací vizualizovaných na mapě, v plánování trasy s ohledem na dopravu a v navigaci, která optimalizuje nejrychlejší trasu přímo za jízdy. Ve zkušební verzi naopak zatím chybí možnost zvolit alternativní trasu, automatické upozorňování na omezení a uzavírky, které vás čekají na trase, upozornění na radary a 3D zobrazení. Na těchto dovednostech se zatím pracuje, přibudou časem.

„Údaje v dopravní mapě jsou v současnosti dostupné jen pro území České republiky, ale do budoucna se počítá s jejich rozšířením,“ uvedla na dotaz serveru Lidovky mluvčí společnosti Seznam Aneta Kapuciánová. Dále sdělila, že pokud vše půjde dobře, ostrý provoz „pro všechny“ nastane zhruba do jednoho týdne.

Zlepšení tam, kde ztrácejí

Konkurencí je logicky aplikace Waze patřící od roku 2013 pod Google, která již nyní nabízí všechny výše zmíněné navigační a dopravní funkce. Samotný Google navíc také umožňuje navigaci pomocí map. „Že bychom v současnosti přicházeli s něčím úplně novým, co konkurence nemá, to se obávám, že ne,“ uvedla Kapuciánová.

Mezi dosavadní funkce Map patří plánování tras autem, veřejnou dopravou, na kole, pěšky a dalšími způsoby. Aplikace se mění z ryze turistické pomoci na aplikaci, která lidem nabízí ucelené řešení pro každodenní cestování, píše se v tiskové zprávě společnosti. „Chceme si udržet lidi, kteří využívají naše mapy, během celého dne. Nechceme jim pomáhat pouze během výletu na kole, ale již po cestě na tento výlet. My zkrátka víme, že ztrácíme v dopravě a v městských scénářích,“ sdělila tisková mluvčí.

Chystá se druhá část chytré karantény s eRouškou a skrz Mapy.cz. Vznikne i velké call centrum

„Konkurence je dobrá, silný hnací motor ke zlepšování,“ uvádí administrátor facebookového profilu Mapy.cz v jednom z komentářů pod příspěvkem oznamujícím spuštění beta verze.

K vyzkoušení si nových možností je potřeba kliknout na zveřejněné odkazy, nestačí pouze aktualizovat dosavadní aplikaci, jelikož se zatím jedná o testovací verzi. Pro uživatele Androidu uvolnily Mapy.cz 10 tisíc zkušebních pozic, pro iOS 9 tisíc.

„Data o hustotě provozu jsou z firemních fleetových flotil (tedy z dat, kudy jeli zainteresovaní řidiči pozn. red.). Události jsou z JSDI (Jednotný systém dopravních informací pro ČR pozn. red.) a z hlášení našich uživatelů,“ odpovídá administrátor profilu na sociální síti na dotaz jednoho z uživatelů, kterého zajímalo, odkud aplikace bere data. Širší využití uživatelských hlášení se rovněž teprve chystá.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha