Hlavní obsah

Wes Anderson i Kate Winsletová. Cannes odhaluje program, i když festival fyzicky nebude

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival v Cannes odhalil svůj program. Nové filmy představí třeba Wes Anderson, Steve McQueen, François Ozon, Thomas Vinterberg a Kate Winsletová. Festival se letos fyzicky konat nemůže, nadále ale funguje „virtuálně“.

Foto: Bontonfilm

Kate Winsletová

Článek

„Za daných okolností je těžké si představit fyzický festival Cannes 2020. Musíme dělat něco jiného. Festival je kolektivní party, spektákl, který přivádí publikum na jedno místo... Účastní se ho tisíce lidí. Každý chápe, že je to letos nemožné,“ připustil nedávno umělecký šéf festivalu Thierry Frémaux.

Seznam desítek filmů, označených jako oficiální výběr, má být jakýmsi čestným uznáním a snad pomůže filmům v kinech mimo Cannes.

Thierry Frémaux mimo jiné uvedl, že festival by uvedl mimo soutěž i film Spika Lee Da 5 Bloods, což je thriller o černošských vietnamských veteránech, kteří se dodnes cítí nedocenění. Znamenalo by to také návrat Netflixu do Cannes, protože v minulých třech letech tam internetové filmy nesměly. Byl vydán zákaz na snímky neuvedené v kinech.

Černí Rambové. Spike Lee se rýpe v nezhojené vietnamské ráně

Film

Některé z filmů budou uvedeny na jiných festivalech letos na podzim a jiné počkají až na příští ročník Cannes.

Na prvním místě uvádí program film The French Dispatch Wese Andersona. Má jít o komedii/drama z fiktivní francouzské vesničky dvacátých let. Dále např. Été 85 od Françoise Ozona, Mangrove a Lovers Rock od Steva McQueena, Druk Thomase Vinterberga, Last Words Jonathana Nossitera či korejskou Peninsulu od Sang-Hoa a drama Ammonite s Kate Winsletovou, ale také řadu filmů z Izraele, Afriky i Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám