Brněnský exprimátor Vokřál končí v ANO. Kvůli politikaření a „napojení na různé lidi“

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Místopředseda ANO, jeho kandidát na hejtmana a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál končí v hnutí, napsal s odvoláním na Vokřála server Aktuálně.cz. Politik svůj krok zdůvodnil napojením brněnské buňky ANO na „různé lidi, řekl bych až z podsvětí“, uvedl pro Aktuálně.cz.

„Během víkendu jsem se definitivně rozhodl, že moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. Z více důvodů. Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, tak, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo,“ uvedl Vokřál s tím, že neuvažuje o kandidatuře v krajských volbách za jinou stranu ani o další politické kariéře.

Vokřál v uplynulých týdnech navrhoval zrušení tří brněnských buněk ANO - v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Důvodem bylo mimo jiné údajné napojení na lidi, kteří figurovali v kauze podezření z korupce kolem veřejných zakázek v městské části Brno-střed spojených s Jiřím Švachulou.

Předsednictvo hnutí ANO ale v květnu zrušilo své březnové rozhodnutí o rozpuštění tří těchto brněnských organizací. Manažer hnutí a poslanec Jan Richter tehdy uvedl, že tak vedení učinilo kvůli procesní chybě, v očistném procesu v jihomoravské organizaci chce ale podle něj pokračovat.

„Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až z podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce,“ řekl Vokřál Aktuálně.cz a Hospodářským novinám.

Předsedkyně brněnské organizace ANO Karin Karasová řekla, že jí Vokřál své rozhodnutí oznámil těsně před tím, než se objevilo v médiích. „Cítím obrovskou lítost, že přicházíme o výborného ekonoma, zkušeného a hlavně čestného člověka,“ uvedla. 

Babiše Vokřálův odchod mrzí

Premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše konec místopředsedy Vokřála v hnutí mrzí. Napsal, že vedení jihomoravské organizace dlouhodobě přehlíželo a neřešilo to, že do hnutí v Brně přišli lidé, kteří tam být neměli.

„Situace v Brně, která už delší dobu poškozuje naše hnutí, je důsledkem toho, že do naší jihomoravské krajské organizace přišli lidé, kteří tam nikdy být neměli. Vedení této organizace o problému dlouho vědělo, ale přehlíželo ho a neřešilo. Přitom to je jejich kompetence a povinnost. Lidí, kteří poškozují jméno našeho hnuti, se musíme zbavit. Odchod Petra Vokřála mě každopádně mrzí,“ uvedl Babiš.

Ostravský primátor Tomáš Macura v Devadesátce ČT24 řekl, že je mu odchod kolegy také líto. „Byl to můj nejbližší spojenec ve vedení ANO, jeho důvody chápu, je mi líto, že se za něj nejvyšší vedení ANO nepostavilo. Brno je specifický region, v Ostravě tyto problémy nemáme,“ uvedl.

Vokřál podle něj čelil velkému tlaku, usiloval o zrušení některých stranických organizací, těm ale narostla křídla a jejich členové na něj tlačili. „Neznám a ani nechci znát detaily,“ řekl Macura. Nyní prý očekává, že vedení ANO svolá předsednictvo a tato otázka se bude projednávat.

Kauze brněnské buňky ANO se věnoval také pořad Reportéři ČT. Policii se v případě, který nazvala krycím názvem Stoka, podařilo zajistit jako důkaz skryté záběry, na kterých figuruje Jiří Švachula, bývalý šéf investic radnice Brno-střed Petr Liškutin nebo podnikatel Michal Unzeitig.

Reportéři ČT: Stoka v Brně (zdroj: ČT24)