Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch představuje digitálního strážného anděla pro motorkáře

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Statistiky nehodovosti bohužel potvrzují, že motocyklisté patří dlouhodobě k nejohroženějším účastníkům provozu. Nově by je však mohl chránit digitální strážný anděl.

Touto přezdívkou přitom Harald Kroeger, člen představenstva společnosti Bosch, označuje nový systém Help Connect. V podstatě by se mělo jednat o digitálně propojený systém nouzového volání (e-call) pro motorkáře, na jehož vývoji pracují kromě techniků i specialisté na výzkum nehod.

Systém by měl pracovat s daty z jednotky stabilizačního systému Bosch MSC (Motorcycle Stability Control), respektive z jejích vnitřních senzorů. Help Connect následně vyhodnocuje data jako je zrychlení, náklon, úhlová rychlost, pozice motocyklu, atd..

Všechna data pak systém vyhodnocuje až stokrát za sekundu, díky čemuž by měl mít o motocyklu dokonalý přehled. Senzor je navíc schopen rozeznat skutečnou nehodu například od pouhého pádu zaparkovaného stroje ze stojánku.

V případě nehody pak systém, který je přes Bluetooth připojen k mobilnímu telefonu řidiče, odešle data přes aplikaci Bosch Vivatar do servisního střediska Bosch. Jak ovšem společnost dodává, do budoucna existuje možnost na integrování této funkce i do aplikací třetích stran, především pak aplikací výrobců motocyklů.

Video se připravuje ...

Systém bude nastaven tak, aby primárně kontaktoval servisní středisko Bosch, kam odešle informace o místě nehody a možná i technické informace o nehodě. Pokud by řidič nebyl schopen se servisním centrem komunikovat, kontaktuje operátor záchranáře.

Těm navíc může kromě informací o místě nehody předat i zdravotní informace o řidiči motocyklu. Tedy pod podmínkou, že je nejprve řidič předem svěří společnosti Bosch. Kromě kontaktování servisního střediska/záchranářů ale může aplikace informovat o nehodě i předem navolené kontakty.

Funkčnost systému zkoušela společnost Bosch během asi 18 různých crashtestů, které měly pomoci s analýzou různých nehod za různých scénářů. „Než vyvineme produkt, který by měl zvýšit bezpečnost motocyklistů, potřebujeme pochopit krizové situace, kterým čelí,“ dodal Kroeger.

Nová funkce Help Connect by měla být dostupná nejprve pro německé zákazníky, kteří ovšem budou moci anglicky či německy komunikovat se servisním střediskem Bosch z jakékoliv evropské země.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

5. 6. 2020 11:39
Re: Zase buzer apka ? už mě Se***
Veru, tiez by som nechal vsetkych vysypanych motorkarov skapat v skarpe :D