Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.06.2020 16:34:24

Baldwin: Covid-19 a budoucnost práce

Současná pandemie mění práci čtyřmi způsoby: Masivní ztrátou pracovních míst, obrovskou digitální transformací, prudce rostoucí dluhovou zátěží a obrovskými náklady na uspořádání kanceláří kvůli sociálnímu distancování. Na stránkách VoxEU to tvrdí ekonom Richard Baldwin a zamýšlí se i nad tím, proč vlastně čekat trvalé změny v tom, jak pracujeme a jak funguje naše zaměstnání.

Ekonom píše, že pokud napneme gumu, její tvar se zdeformuje, ale vrátí se zpět do původního tvaru ve chvíli, kdy ji pustíme. Když ale natáhneme kancelářskou sponu, do původního tvaru se již nevrátí. První příklad je obdobný ekonomické situaci, při níž nevzniká efekt hystereze, druhý stavu, kdy hystereze vznikla a věci se nevrací do původních kolejí. Ve vztahu ke COVID-19 je tak otázkou, jak velký efekt hystereze a nevratných změn vyvolá.

Baldwin připomíná, že ve Spojených státech ztratilo zaměstnání asi 40 milionů lidí. V Evropě je to méně, ale řada lidí stejně nepracuje tak, jak byla v minulosti zvyklá. Pro firmu je přitom něco jiného zaměstnance propustit a přijmout jej. Pokud již jsou lidé propuštěni, firmy například více zvažují možnost automatizace. Ekonom v této souvislosti zmiňuje i „roboty s bílým límečkem“, mezi které patří například virtuální asistenti či některé druhy umělé inteligence. I tito roboti se mohou stát kvůli předchozímu propouštění atraktivnější alternativou.

Řada zaměstnanců si také během pandemie zvykla pracovat z domova. Nyní se odhaduje, že v USA a v Evropě je to 40 – 70 % zaměstnanců a firmy kvůli tomu již investovaly do hardwaru i programů a vyšší kapacity internetového připojení. Lidé se naučili pracovat s novými programy a aplikacemi a firmy mohou dojít k závěru, že pro ně je výhodnější přejít na „home officezaměstnání a využívat k tomu více zájemce ze zemí s nižšími mzdami.

K uvedenému se přidá dražší provoz kanceláří, které budou muset na nějaký čas splňovat epidemické standardy. Jde o další faktor, který budou společnosti zvažovat při rozhodování o tom, zda nevyužít více automatizaci či práci na dálku, a to s využitím levnější práce ze zahraničí. V neposlední řadě pak pandemie doléhá na rozvahy státu i firem a v korporátním sektoru kvůli tomu poroste snaha o snižování nákladů.

Lidé ale stále mají proti robotům s bílými límečky některé výhody. Patří sem úsudek, empatie, kreativita, schopnost orientovat se ve složitějších mezilidských vztazích či zvídavost. Strojové učení je také stále jen stínem toho, jak jsou lidé schopni se učit, když k dispozici často nemají potřebná data či kapacity na jejich zpracování. Studie také ukazují, že pokud spolu lidé hovoří přímo, jen asi 30 % informací pochází ze slov, zbytek je neverbální povahy. A někteří tvrdí, že tento poměr se nachází dokonce jen na 7 %. Podle Baldwina je tak přímý kontakt důležitý například pro vybudování důvěry, protože je těžší lhát někomu přímo do očí.

To jsou tedy některé faktory, které budou působit proti nástupu „globotiky“. Ekonom na druhou stranu ale míní, že COVID-19 přiměl korporátní sektor provést během pár měsíců takové investice do této oblasti, které by jinak trvaly třeba deset let.

Zdroj: VoxEU

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688