Vláda bude v pátek jednat o cestování. Do některých zemí by se mohlo bez omezení už od soboty

Mimořádné jednání vlády, které svolal na pátečních 7.00 premiér Andrej Babiš (ANO), by mělo zrušit omezení při cestování mezi Českem, Rakouskem, Maďarskem a Německem, a to už od páteční půlnoci. Se Slovenskem už omezení způsobená pandemií koronaviru skončila. Podle slovenského ministra dopravy povolila země od čtvrtka obnovení veškeré mezinárodní dopravy s Českem.

Praha (Aktualizováno: 17:52 4. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš na tiskové konferenci k novému stavebnímu zákonu.

Mimořádná schůze vlády k cestování bez omezení bude podle premiéra v pátek. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Pro Čechy nyní platí datum 15. června, odkdy budou moci občané cestovat bez omezení do „zelených a oranžových“ zemí. Mimořádná schůze vlády by ale omezení na hranicích mohla zrychlit.

Premiér nevyloučil, že omezení budou zrušena možná už od páteční půlnoci. Dosud museli lidé kvůli koronavirové pandemii při návratu z těchto zemí jít do karantény nebo se při namátkových policejních kontrolách prokázat negativním testem na koronavirus.

„Svolal jsem mimořádnou vládu na pátek v 7.00. Předpokládám, že rozhodneme o tom, že nejen Rakousko, ale i Německo a Maďarko a všechny tyto země a jejich a naši občané budou moci volně cestovat, jak to bylo před tím, než přišel vir, bez nějakých certifikátů nebo karantén nebo testování. Já budu navrhovat, abychom to dělali co nejdřív. Takže doufám, že zítra od půlnoci by se uvolnil cestovní ruch s těmito zeměmi,“ uvedl Babiš.

Dodal, že jsou to pro Česko nejdůležitější exportní země, takže to pomůže i obchodu. Důležité to bude i pro cestovní ruch a lázeňství, protože například němečtí klienti byli pro lázeňská zařízení hlavně v Karlovarském kraji velmi důležití, připomněl premiér.

Doprava na Slovensko

Ve čtvrtek Slovensko umožnilo obnovit autobusovou, železniční, leteckou i lodní dopravu do Česka. Provoz mezinárodních spojů Bratislava pozastavila v březnu jako jedno z opatření proti šíření koronaviru. Rozhodnutí ústředního krizového výboru je už pravomocné. 

Jde o další opatření, které má přispět k návratu k životu v době před vypuknutím pandemie choroby covid-19. Již ode dneška mohou obyvatelé Česka a Slovenska bez omezení cestovat přes společnou hranici.

Veřejnou dopravu mezi ČR a Slovenskem zajišťuje několika dopravců včetně soukromých firem. Dopravci začnou jezdit ve většině od příštího týdne. 

Text pokračuje pod online reportáží.

Pokud Slovensko oficiálně potvrdí možnost obnovení přeshraničního provozu, začne RegioJet s postupným obnovováním provozu mezi ČR a Slovenskem pravděpodobně ještě tento týden. „Pokud se nevyskytnou nějaké komplikace, první vlakové spoje RegioJet z Prahy do Košic a Bratislavy by měly vyrazit ještě v neděli tento týden,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Další spoje chce RegioJet přidávat v následujících dnech. „Do prodeje budou dány co nejdříve spoje také na celou letní sezonu tak, aby si občané obou zemí mohli začít plánovat a zajišťovat letní dovolenou u sousedů,“ dodal Ondrůj.

České dráhy jsou připraveny začít jezdit na Slovensko a zpět počátkem příštího týdne. „Na základě dohody s naší partnerskou společností Železničná spoločnosť Slovensko jsme připraveni obnovit provoz v úterý 9. června,“ sdělila mluvčí drah Gabriela Novotná. Obnovení provozu se podle ní bude týkat dálkových i regionálních vlaků.

Rakousko ruší hraniční kontroly pro sousední státy i povinnou karanténu. Výjimkou zůstává Itálie

Číst článek

Oficiální potvrzení o možnosti obnovit dopravu na Slovensko očekávají ČD v pátek dopoledne. „My jsme byli připraveni vyjet už v pondělí, ale zdrželo se to o jeden den,“ dodala Novotná.

V týdnu od 15. června chce vypravit své vlaky na trať z Prahy do Košic také soukromý dopravce Leo Express. „Konkrétní jízdní řád přizpůsobíme poptávce cestujících a zveřejníme jej v následujících dnech,“ uvedl mluvčí dopravce Emil Sedlařík. Dodal, že důležité bude pro firmu také zároveň otevření hranic mezi Slovenskem a Ukrajinou, aby mohla obnovit návazný autobusový spoj do ukrajinského Lvova.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme