travič

Travič zabil na Královéhradecku orla mořského. Zahynula i nevylíhnutá mláďata

Ve středu 25. března 2020 byl v katastru obce Roudnice na Královéhradecku nalezen otrávený orel mořský. Pták pocházel z nedalekého hnízdiště vzdáleného 6 kilometrů. Případ vyšetřuje policie, která v minulých dnech potvrdila otravu karbofuranem. Druhý pták z páru nedokáže sám odchovat mláďata. Zmařeno tak bylo celé letošní hnízdění.

„Při kontrole hnízda 27. března 2020 se potvrdilo to, co se dalo očekávat, a sice že hnízdo je opuštěné. Respektive druhý pták z páru se stále pohyboval v okolí hnízdiště, ale na hnízdo již nezalétal. Ve hnízdě byla 2 zastydlá vejce,“ říká Tomáš Bělka z Východočeské pobočky České společnosti ornitologické. Travič tak zmařil tři orlí životy.

Nalezený otrávený dospělý orel mořský v katastru obce Roudnice v okrese Hradec Králové. Foto: Klára Hlubocká

Klára Hlubocká, specialistka na otravy ptáků z České společnosti ornitologické (ČSO), pomocí speciálně cvičeného psa nalezla v blízkosti nálezu uhynulého orla ještě otrávenou káni lesní a sele jako otrávenou újeď. Případ vyšetřuje kriminální policie Hradec Králové, která v minulých dnech potvrdila otravu karbofuranem.

„Orli od Roudnice neměli na růžích ustláno ani v minulosti. Hnízdo postavili v roce 2018, v roce 2019 snůšku opustili z důvodů nadměrného rušení lesnickou technikou v bezprostřední blízkosti hnízda. V letošní sezóně se státní ochrana přírody, Východočeská pobočka ČSO a lesníci dohodli na opatřeních, které měly zdejším orlům zajistit klid při hnízdění. O hnízdě od jeho postavení věděli i myslivci z místního mysliveckého sdružení. Je to paradox – zatímco v jedné honitbě orel nevadí, v sousední ho někdo otráví,“ říká Lukáš Kadava z Východočeské pobočky ČSO.

Kontrola hnízda ukázala už jen dvě zastydlá vejce. Foto: Tomáš Bělka

Držení karbofuranu je v celé EU zakázané už od roku 2008, dříve se užíval jako  pesticid v zemědělství. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky cokoli živého. „V krajině se  objevují návnady napuštěné karbofuranem, které líčí „manažeři přírody“, aby se zbavili dravých ptáků, lišek, kun nebo vyder. Tyto návnady jsou vysoce rizikové nejen pro divoká i domácí zvířata, ale i pro člověka,“ upozorňuje Lukáš Kadava.

 

  • Česká společnost ornitologická připravuje na 20. května speciální vysílání pořadu Ornitolog na drátě k tématu otrav ptáků. Představíme, jak vypadá pátrání v terénu po otrávených návnadách a jejich obětech a jsme připraveni na dotazy veřejnosti.

 


Česká společnost ornitologická se v mezinárodním projektu LIFE PannonEagle zaměřuje na potírání ptačí kriminality. Psí jednotka vedená psovodkou Klárou Hlubockou vyhledává v terénu zvířecí oběti otrav a preventivně navštěvuje důležitá místa výskytu dravců.

Více o projektu PannonEagle Life
https://www.imperialeagle.eu/cs

https://www.birdlife.cz/pannoneagle/