Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Krása soch ve veřejném prostoru. Začal letošní ročník festivalu Sculpture Line

Jaroslav Róna - Nosorožec. foto: SCULPTURE LINE

PRAHA/BRNO/OLOMOUC/PARDUBICE/PLZEŇ - První sochy už jsou na místě. V několika českých městech začal festival soch ve veřejném prostoru Sculpture Line. Mezi prvními díly jsou sochy od Jaroslava Róny nebo Lukáše Rittsteina. Další díla postupně přibudou.
  17:00

Obyvatelé měst i jejich návštěvníci se mohou opět těšit na avantgardnější a méně obvyklá díla renomovaných českých umělců. Instalace budou na jednotlivá místa umísťovány postupně v průběhu června. Festival potrvá do konce září, některé sochy však zůstanou na svých místech i poté.

Lukáš Rittstein - Osvícení.
Lukáš Rittstein - Sladké sny.

„I v letošním pro všechny tak komplikovaném roce projekt pokračuje. Jeho význam se však zvětšuje, protože pomáhá překonávat sociální a kulturní izolaci, ve které jsme se všichni ocitli, a vysílá zřetelný signál, že přes všechny obtíže se vracíme k normálnímu způsobu života,“ říká kurátor festivalu Martin Dostál.

Kromě již instalovaných soch zmíněných v tabulce níže do výstavy přibudou další díla od Jakuba Flejšara, Kurta Gebauera, Stefana Milkova nebo Alexandry Koláčkové, které budou instalována v průběhu června.
 
První ročník proběhl v Praze v roce 2015 a iniciovali jej sami umělci, kteří cítili přirozenou potřebu svá díla vytrhnout z víceméně sterilního prostředí galerie a nabídnout je širokému publiku. V uplynulých ročnících festivalu zaujala v Praze například pětimetrová socha bronzového opičáka s názvem King Kong Balls francouzského umělce Denise Defrancesca či klíčová socha Jiřího Davida REVOLUCE vytvořená z 80 tisíců klíčů, která byla nainstalovaná v zámeckém parku v Mikulově.

První z letošních soch:

  • Jaroslav Róna - Nosorožec v brnění (Jungmannovo náměstí v Praze)
  • Lukáš Rittstein - Osvícení (Michle, Praha)
  • Lukáš Rittstein - Sladké sny (Dolní Břežany)
  • Liu Ruowang - Original Sin (Vratislavice nad Nisou)
  • Jaroslav Róna  - Lvice (Ratměřice)
  • Andrej Margoč - Dvaja (Liberec)
  • Jakub Flejšar - Optimista a pesimista (Liberec)
  • Jan Dostál - Strelica (Broumov)

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...