Tajemný Filipův seznam o ultimátu vládě neviděl Babiš ani komunisté

Šéf KSČM Vojtěch Filip ve středu v Radiožurnálu řekl, že jeho partaj má seznam bodů, které nepodpoří, pokud premiér Andrej Babiš (ANO) neodvolá šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Seznam však nikdo z KSČM neviděl, prý o něm neví ani sám Babiš.

„Máme seznam. Panu premiérovi jsem řekl, jaké kroky budeme činit tak, aby bylo jasné, že se nesmíříme s tím, že Česká republika v podstatě mluví o suverenitě státu, ale poklonkuje a realizuje politiku, která není v českém národním zájmu,“ řekl v Radiožurnálu Filip.

Jenže seznam neviděli ani Filipovi straníci, ani premiér. Není to něco, co bylo vyjednáváno na klubu, není to nic oficiálního. Je to asi vyjednávací know how pana předsedy,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Toto jsem skutečně neslyšel v Českém rozhlase ani nikde jinde,“ prohlásil ve středu večer v České televizi šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Seznam bodů zřejmě neviděl ani premiér. „Já o tom nevím,“ řekl ve čtvrtek novinářům Babiš. Odmítl, že by Petříčka odvolával z vlády.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Vojtěcha Filipa o reakci, zatím neodpověděl.

„Samozřejmě pan Petříček je nominant ČSSD, máme koaliční smlouvu. Je to pro mě nová informace. Koaliční dohodu držím a nemohu to komentovat. To je na předsedovi ČSSD panu Hamáčkovi. Platí pravidlo, že je pět ministrů za ČSSD, devět za ANO, tak to držíme. V tuto chvíli nevidím žádné změny ve vládě,“ konstatoval Babiš.

Je to vydírání, kontruje Petříček

Sám Petříček pro Radiožurnál reagoval slovy, že seznam neobdržela ani ČSSD. Výroky Filipa označil za vydírání. „ČSSD je v koaliční vládě s ANO a naše spolupráce se řídí koaliční smlouvou, která jasně upravuje proces nominace ministrů za obě koaliční strany,“ dodal pro CNN Prima NEWS šéf diplomacie.

Menšinová vláda ANO a ČSSD je však na hlasech KSČM závislá. Koalice má totiž ve Sněmovně jen 92 hlasů a potřebuje mít ústavní většinu 101. Při klíčových hlasování se tak opírá o 15 hlasů komunistických poslanců.

KSČM proti Petříčkovi brojí dlouhodobě. Podle Filipa je největším Petříčkovým selháním, že se „připojil k prohlášení ministrů zahraničních věcí těch států, které měly na konci třicátých let fašistické vlády“.

Měl tím na mysli prohlášení ministrů zahraničí České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy a USA k 75. výročí konce druhé světové války. V prohlášení se například říká, že květen 1945 sice přinesl do Evropy mír, ale její střední a východní část zůstala skoro 50 let pod nadvládou komunistických režimů.

Tagy: