Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nedůstojně se klanili Číně, šila opozice do vlády. Poděkovat Tchaj-wanu poslanci odmítli

Aktualizováno -
4. června 2020
18:53
Autor: ČTK, sab, simao - 
4. června 2020
11:50

Sněmovna se ve čtvrtek sešla k mimořádnému jednání o 1. vlně pandemie koronaviru. Poslanci však po většinu času mluvili k téměř prázdné vládní lavici. Andrej Babiš (ANO) se z jednání omluvil a vyrazil na výjezd na Sokolovsko. Předseda Pirátů Ivan Bartoš absence označil za ostudné a šéf ODS Petr Fiala za neúctu ke Sněmovně. Vláda schytala kritiku i za to, že se klanila Číně za dodávky roušek a respirátorů. Oficiální poděkování Tchaj-wanu, o které opozice usilovala, však poslanci neschválili.

„Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení... vážený člene vlády,“ musel se při pohledu na lavici, kde mají sedět ministři a premiér Andrej Babiš (ANO), opravit místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD) při zahajování čtvrteční schůze. Na svém místě seděl pouze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nepřítomnost ministrů kritizoval hned na začátku předseda Pirátů, kteří společně s ODS schůzi iniciovali. „To tedy vidím jako poměrně ostudné vzhledem k tomu, že bod 1 má vyhodnocovat, jak ČR, potažmo tato vláda zvládla tu první vlnu pandemie covid-19 a hlavně jaká poučení pro podobné hrozby z toho plynou,“ řekl Ivan Bartoš a kritizoval, že nedorazili ani ministři, kteří věděli, že se bude řešit bod, který se jejich gesce konkrétně týká. 

Na zahájení mimořádné schůze Poslanecké sněmovny byl z ministrů přítomný jen Adam Vojtěch. (4. 6. 2020) Na zahájení mimořádné schůze Poslanecké sněmovny byl z ministrů přítomný jen Adam Vojtěch. (4. 6. 2020) | Reprofoto ČT24

„Budu tedy mluvit k ministrům, kteří si to pak někde možná přečtou, nebo se na to někde třeba dívají, pokud se tedy někde třeba nefotí či něco podobného,“ rýpl si Bartoš.

Po čtvrt hodině se k osamocenému Vojtěchovi přidala alespoň ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oděná v černé kožené bundě. Tu už dříve oblékla na jednu z tiskových konferencí po jednání vlády a bylo pak předmětem diskuzí, zda je takový outfit vhodný.

Bez Babiše a dalších vládních představitelů

Podle předsedy ODS Petra Fialy by měla být samozřejmost, aby vládní představitelé na jednání chodili, jak mají. „U tak závažné věci, jako je inventura, hodnocení toho, co se povedlo, co se nepovedlo ČR při řešení pandemie, co nás čeká ekonomicky, po zdravotnické stránce... u tak závažné věci by tady měla být většina členů vlády v čele s premiérem,“ míní Fiala s tím, že se mělo společně řešit, jak se země vyrovnala s tím, co bylo a jak jsme připraveni na to, co přijde.

„Prostě tu nejsou a to je něco, co já považuju prostě za špatné,“ uvedl Fiala a dodal, že vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně. „Má se tady zpovídat ne opozici, ale nám poslancům jako celku, a tedy i občanům,“ řekl. „Já to považuji za zcela nepřijatelné a neuctivé,“ uvedl šéf občanských demokratů k absenci premiéra, který se omluvil kvůli návštěvě Karlovarského kraje. Babiš je podle Fialy ten, který by se měl zodpovídat za kroky vlády, a bez něj debata ztrácí smysl.

Premiér sám nechal přibližně ve stejnou dobu na sociální sítě vyvěsit fotografie, na kterých je se svým ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) v Sokolově.  Společnou fotku ze Sokolova přidala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Josef Hájek absentéry z vládní lavice hájil. Poukázal na to, že v minulosti členové pravicových vlád také chyběli na zasedáních dolní komory. „Napřed si zametu před vlastním prahem,“ vzkázal.

Bartoš a Fiala vládu kritizují

Opoziční představitelé kritikou směrem k Babišovu kabinetu ani tak nešetřili. Vláda podle Bartoše postupovala nesystematicky a měla by ze svých kroků vyvodit poučení pro případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Pomoci by jí v tom měla právě sněmovní debata. Podle šéfa Pirátů by nemělo už být možné, aby ministerstvo zdravotnictví nakupovalo zdravotnické prostředky šestkrát dráž než ministerstvo vnitra. Bartoš také uvedl, že vláda některé opoziční návrhy zprvu odmítla, aby je s několikatýdenním zpožděním vzala za své a prosadila.

Také předseda klubu SPD Radim Fiala řekl, že koronavirová krize ukázala nepřipravenost ČR na jakýkoli stav, jako je pandemie. Ke snaze pravice o ustavení vyšetřovací komise pro nákup ochranných pomůcek Fiala uvedl, že se na těchto komisích odehrávají spíše slovní přestřelky mezi koalicí a opozicí. Nákup pomůcek by měl proto prověřit Nejvyšší kontrolní úřad.

Ministři dostali úkoly

Sněmovna apelovala na vládu, aby informace poskytovala v zákonných lhůtách srozumitelně a věcně. Ministerstvo zdravotnictví by podle rozhodnutí Sněmovny mělo do konce června dopracovat projekt tzv. chytré karantény a představit strategii testování pro případ druhé vlny epidemie koronaviru.

KDU-ČSL se nepovedlo získat většinu členů dolní komory pro požadavek, aby vláda pro případ druhé vlny epidemie koronaviru zajistila nákupy a distribuci ochranných pomůcek a dezinfekce prostřednictvím ministerstva vnitra a Správy státních hmotných rezerv.

SPD naopak uspěla s návrhem, aby ministerstvo školství do konce srpna připravilo pro školy krizový plán postupů a opatření v souvislosti s koronavirem. Plán má přesně rozlišit, která opatření jsou doporučení a která jsou právně závazná. Ve stejném termínu má ministerstvo zpracovat a zveřejnit plán komplexní podpory pro distanční výuku na školách a scénář fungování škol pro případ druhé vlny epidemie.

Stanjura: Nedůstojné děkování Číně

Po polední pauze Sněmovna pokračovala ve vyhodnocení první vlny pandemie a řešila mj. návrhy, aby vláda poděkovala Tchaj-wanu za poskytnutou pomoc.

„V té silné, pročínské propagandě, kterou jsme tady viděli, nám přišlo za správné poděkovat Tchaj-wanu,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Když se tak obřadně děkuje za to, že jsem si něco koupil. Já většinou neděkuji u pokladny, to většinou ne. Děkuji pěkně, že jste mi to prodal (nesouhlas ze sálu - pozn. red.) No dobře, tak vy ano, ale chci to vidět. (smích) Půjdu příště s vámi, vás zkontroluji. Přišlo mi to nedůstojné - premiér, vicepremiér, druhý vicepremiér, obřadné řeči apod.,“ připomněl situaci, kdy letadla z Číny vítali osobně Babiš s Janem Hamáčkem (ČSSD).

Tchaj-wan oproti Číně věnoval pomůcky Česku bezplatně. Usnesení o poděkování však podpořilo 46 poslanců ze 122 přítomných.

Osamocený Hamáček a bouřící se Pirátka

„Je tady jenom ministr vnitra, asi dostal úkol za celou vládu, děkuju mu za to,“ rýpla si odpoledne do neúčasti členů vlády Pirátka Olga Richterová u bodu o skupinách lidí, kterým se nedostalo pomoci. „Některé z nich asi umíte odhadnout - jsou to lidé, kteří pracovali na dohody a třikrát byl v této Sněmovně zamítnut návrh kompenzačního bonusu,“ podotkla. Nedostatečnou pomoc vlády vytkla Richterová i v případě živnostníků se souběhem s malým zaměstnaneckým úvazkem či lidem v exekucích.

„Lidí v exekucích a insolvencích je v naší zemi zhruba 860 tisíc, téměř milion osob... Tito lidé často pracují v pozicích, které jsou nízko kvalifikované a jsou výrazně ohroženi tím, že na ně dopadne nezaměstnanost. U této skupiny osob se krize naplno projeví až v příštích měsících. V této zemi je 420 tisíc lidí, tedy téměř půl milionu v invalidním důchodu. Z toho 170 tisíc lidí má tzv. 1. stupeň a 75 tisíc lidí 2. stupeň. V průměru mají invalidní důchod buď ve výši 6800 korun nebo 7900 korun. Za necelých sedm nebo osm tisíc se žije velice těžko, to jsou také lidé, kteří si musí nějak přivydělávat,“ podotkla s tím, že tyto skupiny lidí často pracují na dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti.

Podle Richterové platí odhad, že zhruba 150 tisíc dohodářů, kteří platili pojistné a z velké části byli krizí postiženi, byli necháni na holičkách.

Opozice neprosadila výzvu k pomoci dohodářům

Opozice navzdory snaze ve čtvrtek neprosadila ve Sněmovně výzvu vládě, aby připravila finanční podporu lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti.

Návrhy Pirátky Olgy Richterové a Lucie Šafránkové (SPD), které se týkaly také osob samostatně výdělečně činných s malými zaměstnaneckými úvazky, nepodpořily provládní kluby ANO, ČSSD a KSČM.

Opoziční poslanci poukazovali na to, že těmto skupinám lidí vláda za koronavirové krize nepomohla. „Dohodáři a OSVČ se souběhem zaměstnaneckého úvazku jsou dvě největší skupiny, které stát nechal na holičkách,“ řekl Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Podle Richterové se tím „vráží klín“ mezi různé druhy pracujících a Šafránková hovořila o diskriminaci těchto skupin lidí.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková poukazovala na to, že většina lidí pracujících na dohody má i jiné příjmy, zásadní výpadek postihl podle ní asi 10 000 z nich. „Mohou samozřejmě požádat o podporu v nezaměstnanosti, nebo mimořádnou okamžitou pomoc, pravidelné dávky hmotné nouze státní sociální podpory,“ uvedla. Celkem na tyto dohody, z nichž se odvádí i pojistné, pracuje kolem 220 000 lidí.

Maláčová: Udělali jsme naprosté maximum

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která před poslanci vypočítávala protikrizové programy ministerstva, podotkla, že by měla znít, proč si tak málo lidí dosud pořádalo o mimořádnou okamžitou pomoc.Protože si myslím, že jsme udělali maximum, naprosté maximum,“ prohlásila Maláčová. Sněmovna pak odmítla návrh Šafránkové, aby mimořádná dávka nesloužila na podporu pouze chudších lidí, ale i lidí se středními příjmy.

Pirát Petr Třešňák neprosadil výzvu vládě, aby připravila záchranný balíček pro spolky, které při epidemii poskytovaly zdravotnické a sociální služby nebo pomáhaly bezplatným zásobováním zdravotnickými pomůckami a materiálem. Část jeho návrhu usnesení se týkala také spolků, které kvůli epidemii nemohly ve zdravotnictví a v sociálních službách pracovat.

Co Sněmovna schválila?

Přehled usnesení, které ve čtvrtek schválila Sněmovna po debatě, v níž poslanci hodnotili první vlnu epidemie nového koronaviru v Česku a opatření k prevenci případné druhé vlny:

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. vyzývá vládu České republiky, aby pověřila ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k vytvoření krizového manuálu pro školy, který bude obsahovat přesný postup a jednotlivá opatření a kde bude přesně definováno, která opatření jsou doporučující a která jsou naopak právně závazná a kterými se mají školy řídit po dobu případného vzniku epidemie;

II. vyzývá vládu České republiky, aby pověřila ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k vypracování tohoto manuálu a jeho následnému poskytnutí školám nejpozději do 31. srpna 2020.

2. Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby jednání a další aktivity Ústřední epidemiologické komise v budoucnu probíhaly na pravidelné bázi a aby byla zajištěna její spolupráce s mezinárodními partnery.

3. Poslanecká sněmovna ukládá vládě České republiky, aby v době do 30. června 2021 předkládala Poslanecké sněmovně prostřednictvím předsedy vlády alespoň jednou za tři měsíce informace o zvolených řešeních a přípravě na možný příchod další vlny epidemie koronaviru.

4. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila ministerstvu zdravotnictví aktualizaci typového plánu epidemie - hromadné nákazy osob s termínem do 30. září 2020 a v případě druhé vlny podle něj postupovala.

5. Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, ministerstva a podřízené organizace, aby poslancům poskytovaly informace podle platných zákonů a ve vymezených termínech.

6. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby v případě druhé vlny epidemie koronaviru poskytovala veřejnosti informace v pravidelných a předem daných intervalech, srozumitelně a věcně, v adekvátním množství a systémově pro všechny dotčené skupiny veřejnosti.

7. Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby představila Poslanecké sněmovně strategii testování v případě druhé vlny epidemie koronaviru, a to do 30. června 2020.

8. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila ministerstvu zdravotnictví k dopracování koncept chytré karantény a představila jej Poslanecké sněmovně do 30. června 2020.

9. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila ministerstvu zdravotnictví vypracovat systém pandemických stupňů pohotovosti s jasnými kroky a představila jej Poslanecké sněmovně do 30. července 2020.

10. Poslanecká sněmovna žádá vládu o zpracování a zveřejnění plánu komplexní podpory pro distanční výuku na školách do 31. srpna 2020 tak, aby tento plán mohl být realizován již od začátku školního roku 2020/2021, pokud opět dojde k omezení školní docházky.

11. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby připravila a zveřejnila do 31. srpna 2020 plány se scénáři, jak budou fungovat školy v případě možného dalšího epidemiologického ohrožení s tím, že připravené scénáře a navržená opatření budou řádně zdůvodněna a jejich realizace bude stanovena na základě epidemiologických indikátorů, čímž se umožní zřizovatelům, školám i veřejnosti předvídat možná opatření na základě vývoje epidemiologické situace.

12. Poslanecká sněmovna apeluje na vládu a ministerstvo kultury, aby v nové situaci připravilo strategii podpory e-knih ve veřejných knihovnách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

poky-f ( 5. června 2020 07:51 )

Fiala začne mluvit a hnedle je plno SMRADU okolo něj !!

fico ( 4. června 2020 19:48 )

Vy z té opozice to máte v krvi to bonzovaní.

adamice ( 4. června 2020 19:45 )

Trapná opozice. V době koronavirové krize neudělali vůbec nic. A teď se opět předvádějí v tom nejhorším světle. Je to ubohost, a je zcela jedno, která opoziční strana to je.

fico ( 4. června 2020 19:33 )

fico ( 4. června 2020 19:31 )

Sám potáhneš do řiti, ko..te za.. ba. ej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa