Hlavní obsah

Ovoce v Česku se urodí málo a zdraží

Právo, Jana Hanušková

Mrazy, sucho a nedostatek pracovníků. To jsou hlavní příčiny toho, proč letošní tuzemská úroda ovoce pro konečného zákazníka podraží.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Jen prvního ovoce, které se u nás urodí, jahod, bude výrazně méně. Konečná čísla teď sice jen odhadujeme, ale zatímco se běžně v celé republice sklízí každý rok kolem tří až tří a půl tisíce tun jahod, letos to budou tak dva a půl tisíce,“ řekl ve středu Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky.

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Ekonomika

Podle něj hodně úrody pomrzlo. „Ledoví muži se nikam z poloviny května neposunuli, ale protože jsou teplé zimy, raší ovoce tak o sedmnáct dní dřív. A těch šest sedm vln, v nichž udeřil mráz, ke zkáze stačilo. Týká se to celé Evropy, pomrzly meruňky, je méně třešní. Ceny ovoce porostou. A koronavirus za to nemůže,“ dodává Ludvík.

Na plantážích ve středočeských Vraňanech, kde právě uzrávají první rané odrůdy jahod, počítají také s menší úrodou.

Ledoví muži sady nezmrazili

Ekonomika

„Rozhodně to bude méně než běžných čtyři sta až pět set tun. Cenu jahod, pokud si je pořídíte samosběrem, jsme tak nastavili na šedesát devět korun. Čtyřicet procent našich jahod je určeno na samosběr, zbytek prodáváme pouze v naší prodejně přímo u plantáží, něco málo také přes rohlík.cz. (V předchozí verzi článku jsme omylem uvedli košík.cz – pozn. red.) Pěstujeme je zhruba na třiceti hektarech,“ říká Dagmar Hančová, spolumajitelka rodinné Jahodárny Hanč ve Vraňanech.

Chybějí pracovníci

„Každý den teď ukazuji tak dvaceti novým pracovníkům, jak jahody sbírat. Do druhého dne vydrží jediný. Je to náročná práce, musíte být aspoň trochu šikovní a také to musíte dělat s radostí. Pracovníci z jiných zemí nám výrazně chybějí,“ říká Milan Hanč, další spolumajitel jahodárny, s tím, že svoji produkci rozšířili i o pěstování jahod ve fóliových tubusech.

Vinař si s pandemií poradil, pro Rumunky vyslal soukromé letadlo

Koronavirus

„První plody jsme sbírali v roce 2018, jahody jsou zralé už v dubnu, poslední trháme v listopadu,“ upozorňuje Hančová. Jak dodává Martin Ludvík, jahody mají Češi rádi, jejich dovozy z ciziny k nám proto prudce rostou. „Zatímco v roce 2010 to bylo 7300 tun, loni už se dovezlo šestnáct a půl tisíce tun jahod. Šedesát procent je ze Španělska, třicet z Německa a zbytek z dalších zemí.“

Jenže podle ovocnářů jsou importované plody určeny především na další zpracování např. do džemů nebo šťáv, proti nim česká jahoda sice dlouho nevydrží, ale je krásně voňavá, šťavnatá, s výraznou chutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám