TOPlist

Tuhle tapetu rozhodně nestahujte. Může vám zablokovat telefon

tapeta

Hledáte efektně vypadající obrázek západu slunce, který byste si chtěli nastavit jako tapetu ve vašem smartphonu? Pak si rozhodně dejte pozor na virálně šířený snímek, který je sice velmi působivý, ale může způsobit pád uživatelského rozhraní Androidu a vyústit až v tovární obnovení dat.

Vadny obr nepouzivat jako tapetu
Tenhle obrázek jako tapetu nepoužívejte – může zapříčinit pád systému i nutnost obnovit tovární nastavení

Pád Androidu způsobuje barevná paleta snímku

Na vině je podle všeho to, že tento obrázek používá barevnou paletu Google Skia a nikoliv sRGB, která je v Androidu podporována nativně. Na „prokletý“ snímek upozornil známý insider na poli mobilních technologií Ice Universe, který varoval zejména majitele telefonů od Samsungu. Na systému iOS a iPhonech se problém neprojevuje.

Snímek lze učinit neškodným buď jeho vytípnutím (pořízením screenshotu), nebo jakoukoli jeho úpravou, čímž se přepíše problematický barevný profil. Pro ty, co si jej jako tapetu už nastavili a jejich telefon je nyní uvízlý ve smyčce neustálého restartování nebo v bootloaderu, máme několik rad, jak jej zase zprovoznit (než přijde oficiální oprava, na níž Google již pracuje a která by měla být součástí příštího – červencového – bezpečnostního updatu).

Možná řešení při problémech

První řešení – pokud váš telefon nabootuje do nouzového režimu, můžete mít dostatek času nastavit jako tapetu jiný, bezpečný obrázek.

Druhé řešení – pokud váš telefon nenabootuje do nouzového režimu, ale máte na něm tzv. custom recovery (to není příliš časté, ale pokud používáte vlastní ROM nebo rootujete telefon, pravděpodobně na něm máte toto prostředí nainstalováno), jděte do aplikace custom recovery a vymažte data o tapetách, abyste wallpaper resetovali do výchozího stavu.

Poslední řešení, bohužel nejbolestivější – pokud výše uvedená řešení nepomohou, jděte do bootloaderu a resetujte zařízení do továrního nastavení. Tím však přijdete o veškerá svá data.

Autor článku Martin Duchoslav
Martin Duchoslav

Kapitoly článku