Ve světoznámém případu zmizelé britské dívky se po třinácti letech objevil podezřelý

Události ČT: Podezřelý v případu zmizení Madeleine McCannové (zdroj: ČT24)

Němečtí vyšetřovatelé oznámili posun v případu britské dívky Maddie McCannové, která zmizela před třinácti lety při rodinné dovolené v Portugalsku. Z její vraždy podezírají 43letého muže z Německa. Podezřelý, který byl už v minulosti podle agentury DPA vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, si v současnosti odpykává víceletý trest ve vězení. Případ patří ve Velké Británii k nejsledovanějším.

Tehdy tříletá Madeleine McCannová zmizela v květnu 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve. Její rodiče byli tehdy na večeři v blízké restauraci.

Agentura DPA připomíná, že o osud dívenky se zajímala média na celém světě. Vyšetřovatelé předpokládali, že dítě někdo unesl, po jistou dobu byli mezi podezřelými i rodiče holčičky.

Podezřelý je recidivista

Případ léta vyšetřuje britský Scotland Yard ve spolupráci s policií v Portugalsku a Německu. Vyšetřování nyní otevřelo státní zastupitelství v Braunschweigu, informoval Spolkový kriminální úřad.

„Vycházíme z toho, že ta dívka je mrtvá,“ uvedl mluvčí státního zastupitelství Christian Wolters. Podezřelý Němec v letech 1995 až 2007 pravidelně pobýval v regionu Algarve, vykonával tam příležitostné práce třeba v gastronomii, uvedl Spolkový kriminální úřad.

O koho přesně jde, německé úřady neuvedly. Podle médií se muž jmenuje Christian Brückner. Podezřelý byl už vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, odpykává si kvůli jinému zločinu víceletý trest ve vězení v severoněmeckém Kielu.

Podle informací listu Braunschweiger Zeitung byl 43letý Němec koncem loňského roku odsouzen také za znásilnění 72leté Američanky v Praia da Luz v roce 2005. Sedmiletý trest odnětí svobody ještě není pravomocný.

Britská a německá policie vyzvaly veřejnost k poskytnutí případných dalších informací o podezřelém muži, jehož totožnost však úřady neupřesnily. Policii zajímá zejména pohyb dvou automobilů, které muž patrně používal v době zmizení dívky. Nyní jsou tyto vozy značek Volkswagen a Jaguar v držení německé policie.

„Rodiče potřebují vědět, co se stalo jejich dceři“

Rodiče Madeleine se opakovaně obraceli na veřejnost, aby jim pomohla získat informace o jejich dceři. „Všechno, co jsme kdy chtěli, je najít ji, ukázat pravdu a dohnat odpovědné ke spravedlnosti,“ uvedli McCannovi. 

„Kate a Gerry to (posun ve vyšetřování) vnímají jako potenciálně velmi důležité,“ dodal pro BBC mluvčí rodiny McCannových Clarence Mitchell. „Nikdy se nevzdali naděje, že možná bude nalezena živá, ale jsou realisty,“ dodal.

„Ať bude výsledek této konkrétní linie vyšetřování jakýkoli, potřebují vědět, co se stalo jejich dceři, aby našli klid a kdokoli zodpovědný byl předán spravedlnosti,“ řekl mluvčí.

Kate McCannová před třemi lety, na desáté výročí zmizení Maddie přiznala, že dceři stále kupují dárky k narozeninám a Vánocům.