InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krajské zastupitelstvo dotace na cyklostezky škrtlo. Nadace Jihočeské cyklostezky dostane individuální dotaci

JIŽNÍ ČECHY - Rada Jihočeského kraje dnes na svém zasedání doporučila schválit individuální dotaci pro Nadaci Jihočeské cyklostezky zastupitelstvem Jihočeského kraje ve výši 2,15 milionu korun. Tato nadace obhospodařuje a stará se o pohodlí a bezpečnost cyklistů na více než 5 000 kilometrech cyklistických tras v celém Jihočeském kraji. A nejde jen o menší cyklotrasy, ale i o páteřní trasy – Vltavská, Otavská, Lužnice, Zlatá stezka nebo třeba evropská mezinárodní dálková trasa sledující linii tzv. Železné opony od Barentsova až po Černé moře – Eurovelo 13. Díky nadaci Jihočeské cyklostezky se také milovníci tohoto nejoblíbenějšího sportu v České republice mohou zúčastnit mnoha desítek akcí po celém kraji a společně tak poznávat Jihočeský kraj ze sedla bicyklu. Krajské zastupitelstvo 21. května škrtlo v letošních dotačních programech tři miliony korun na projekty a budování infrastruktury cyklostezek a cyklotras a pro letošek dalo na tyto projekty nulu. Ostatní žadatelé tedy mají smůlu a Nadace Jihočeské cyklostezky je nyní podpořena mimořádnou dotací přímo od rady kraje.



„O to, aby se cyklisté u nás cítili v bezpečí, se stará skupina osmi auditorů a další více než dvacetičlenná pracovní skupina. Auditoři minimálně jednou ročně projedou všechny cyklotrasy a pokud někde zjistí zničené značení, vytržený sloupek, velmi zničený povrch nebo jiný problém, vše se hned řeší a pokud to jde, ihned opravuje," přibližuje ředitel nadace Jan Vlášek.

Nadace Jihočeské cyklostezky rovněž vytipovává nebezpečné úseky a jedná o jejich úpravách nebo přeložení. Některé cyklotrasy se budovaly před více než dvaceti lety, kdy provoz na některých komunikacích nebyl až tak velký. Bezpečnost je vždy na první místě, proto je třeba některé úseky překládat nebo projektovat stavbu nových cyklostezek tak, aby se cyklisté na jihu Čech nemuseli bát o své zdraví. Z posledních akcí jde třeba o novou cyklostezku mezi Volary a Soumarským mostem, nebo na Lipensku v Černé v Pošumaví.

Nadace se kromě údržby věnuje i plánování a přípravě podkladů pro nové trasy. Zatím poslední je plánování dálkové trasy ze západu na východ jižních Čech s napojením na cizinci velmi oblíbenou trasu Praha - Vídeň. Půjde o spojení z oblasti Blatenska, přes Písecko až do České kanady a dále.

Nadace sleduje také různé vybavení odpočinkových míst, dotačními programy podporuje v rámci cyklo akcí místní podnikatele a nyní plánuje i nový cykloportál, který usnadní plánování výletů po celém Jihočeském kraji.
Na minimálně jednodenní cyklodovolenou míří na jih Čech přes 2 miliony turistů ročně, z toho např. jen na cyklostezku z Českých Budějovic na Hlubokou nad Vltavou vyjelo vloni více než 311 tisíc cyklistů.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace