Soud v případu Floyda stanovil kauci milion dolarů. Jeho bratr slíbil spravedlnost

Trojice nyní již bývalých minneapoliských policistů, které prokuratura obvinila z napomáhání vraždě černocha George Floyda, dnes poprvé předstoupila před soud.

Ten každému stanovil kauci milion dolarů (23,4 milionu korun), napsala agentura Reuters. Z vraždy Floyda byl obviněn jejich kolega Derek Chauvin, který muži při zatýkání zhruba devět minut klečel na krku.

Tři bývalí policisté Thomas Lane, J. Alexander Kueng a Tou Thao byli z napomáhání vraždě obviněni ve středu. Pokud soud jejich vinu uzná, hrozí jim podle Reuters až 40 let ve vězení.

Chauvin dnes před soud předveden nebyl, kauce v jeho případě byla již dříve stanovena na 500.000 dolarů. Před soud Chauvin znovu předstoupí 8. června.

Každý žádá spravedlnost pro George Floyda, který zemřel minulý týden při zatýkání americkou policií, a spravedlnosti se mu dostane. Na dnešním pietním shromáždění v Minneapolisu to podle televize CNN prohlásil Floydův bratr Philonise Floyd. Právní zástupce rodiny Benjamin Crump řekl, že Floyda zabila pandemie rasismu a diskriminace.

"Všichni tito lidí přišli, aby viděli mého bratra. A je úžasné, že dojal srdce tolika lidí," řekl Philonise Floyd. "Každý chce spravedlnost, všichni žádáme pro George spravedlnost. Dostane ji, dostane ji," prohlásil.

Philonise Floyd o bratrovi řekl, že ho lidé měli rádi, neboť s nimi jednal, jako by byli výjimeční. "Cítili se, jako by byli prezidentem," uvedl o pocitu, který podle něj při kontaktu s Georgem lidé měli.

Crump na vzpomínkovém setkání řekl, že k dosažení spravedlnosti pro Floyda bude nutné jednotné úsilí nejen v soudní síni, ale i mimo ni. "Nebyla to koronavirová pandemie, co George Floyda zabilo. To, co George zabilo, byla jiná pandemie, kterou v Americe příliš dobře známe, byla to pandemie rasismu a diskriminace," uvedl.

Související

Více souvisejících

George Floyd (černoch zabitý policistou v USA) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy