Citlivost zubů: vše co potřebujete vědět

14. listopadu 2022 5:45

Pokud jsou vaše zuby citlivé na studené nebo teplé potraviny, nejste v tom sami. I když bolest zubů při kontaktu s teplým nebo studeným jídlem může být známkou zubního kazu, vyskytuje se také běžně u lidí s citlivými zuby či zubními krčky.

Obsah článku

  1. Příznaky citlivých zubů
  2. Příčiny citlivých zubů
  3. Diagnostika
  4. Léčba zvýšené citlivosti zubů
    1. Léčba onemocnění, která jsou příčinou zvýšené citlivosti zubů
  5. Co si z článku odnést?

Citlivost zubů neboli hypersenzitivita dentinu se projevuje přesně v duchu svého názvu, a to bolestí nebo zvýšenou citlivostí zubů na některé podněty, jako jsou například teplé či studené potraviny.

Citlivost zubů vás může trápit dočasně, a pak odeznít, nebo se může jednat o dlouhodobý a chronický problém.

Stejně tak postihuje zvýšená citlivost zubů buď jeden zub, několik zubů nebo všechny zuby.

Příčin hypersenzitivity dentinu je celá řada, ale ve většině případů přinese pacientům úlevu zlepšení ústní hygieny (tedy lepší technika čištění zubů).

Příznaky citlivých zubů

Lidé s citlivými zuby pociťují bolest nebo nepříjemné pocity tlaku či brnění v zubech, které se mohou objevit jak v korunkách, tak v zubním krčku nebo v kořenech, v reakci na některé spouštěče, mezi které, mimo jiné, patří:

  • horké potraviny a nápoje
  • studené nebo ledové potraviny a nápoje
  • studený vzduch
  • sladké potraviny a nápoje
  • kyselé potraviny a nápoje
  • studená voda, zejména když si vyplachujete ústa při čištění zubů
  • čištění zubů kartáčkem nebo čištění mezizubních prostorů dentální nití
  • používání ústní vody s obsahem alkoholu

Někdy se citlivost zubů může objevit jen dočasně, a pak tento problém bez zjevného důvodu odezní.

Příznaky spojené s citlivostí zubů se projevují velice různorodě. Někdo tak mívá jen velmi mírné příznaky, zatímco jiní pacienti mají citlivé zuby i zubní krčky a mohou trpět i velmi silnými bolestmi.

Příčiny citlivých zubů

Někteří lidé mají citlivější zuby, protože mají tenčí vrstvu skloviny než ostatní. Zubní sklovina (enamelum) pokrývá povrch zubní korunky a chrání zub před poškozením.

V některých případech může dojít k zeslabení nebo obroušení skloviny.

Stává se to zejména když:

  • si čistíte zuby tvrdým kartáčkem
  • při čištění zubů příliš tlačíte
  • skřípáte zuby v noci
  • pravidelně konzumujete kyselinotvorné potraviny či nápoje

Příčinou zvýšené citlivosti zubů mohou být také různá onemocnění.

Například při refluxní chorobě jícnu dochází ke zpětnému toku kyselých žaludečních šťáv do jícnu a krku, což časem může vést k poškození zubů.

Stejně tak může sklovinu poškodit časté zvracení, které se vyskytuje při některých poruchách příjmu potravy (například u bulimie) nebo jiných onemocnění, jako je například gastroparéza.

Další onemocnění, které způsobuje citlivost zubů, zejména zubních krčků, je ústup dásní.

Při ústupu dásní totiž zůstávají krčky zubů odhalené a jsou tak citlivější.

Další příčinou citlivosti zubů je zubní kaz, zlomený nebo rozštípnutý zub, vypadnutá plomba nebo uvolněná zubní korunka. Ve všech těchto případech dochází k odhalení dentinu (zuboviny), což je vrstva zubu nacházející se těsně pod sklovinou, která je bohatě inervovaná a pokud se dostane do kontaktu se studenými, teplými, sladkými nebo teplými potravinami, pociťuje pacient velmi nepříjemné pocity bolesti a zvýšené citlivosti zubů.

Pokud je příčinou zvýšené citlivosti zubů zubní kaz nebo jiné příčiny odhalení dentinu, postihuje tento problém většinou jen jeden konkrétní zub nebo jeho blízké okolí a nikoli všechny zuby.

Dočasně zvýšená citlivost zubů se vyskytuje zejména po implementaci zubní výplně, nasazení korunky, odstraňování zubního kamene nebo bělení zubů.

V těchto případech budou citlivé jen ty zuby, na kterých byly výše uvedené výkony prováděny, případně jejich nejbližší okolí a ve většině případů potíže odezní do několika dní.

Diagnostika

Jakmile poprvé zaznamenáte citlivost zubů, vyhledejte svého zubního lékaře, který zuby zkontroluje a zjistí, zda nemáte uvolněnou plombu nebo korunku, zubní kaz nebo odhalené zubní krčky, které by mohly být příčinou zvýšené citlivosti zubů.

Zubní lékař vám také může provést rentgenové nebo CT vyšetření zubů, které pomáhají odhalit problémy se zubními kořeny a další onemocnění dásní a zubů, které mohou vyvolávat zvýšenou citlivost zubů.

Obecně platí, že byste k zubaři měli chodit 2x ročně na preventivní prohlídku, bez ohledu na to, zda máte citlivé zuby či nikoli.

Stejně tak byste měli alespoň 2x ročně chodit na dentální hygienu, kde vám odborník vyčistí zuby a ukáže vhodné techniky.

Léčba zvýšené citlivosti zubů

V případě mírně zvýšené citlivosti zubů nebo zubních krčků můžete vyzkoušet následující tipy a rady:

  • Zubní pasty pro citlivé zuby: tyto zubní pasty neobsahují žádné složky, které mohou zuby dráždit a zvyšovat jejich citlivost a některé z nich obsahují i anestetika (znecitlivující látky), které blokují přenos bolesti.
  • Ústní voda bez alkoholu: pokud máte citlivé zuby používejte ústní vody, které neobsahují alkohol. Ten totiž zuby může dráždit a citlivé zuby na něj reagují bolestí, brněním a dalšími nepříjemnými příznaky.
  • Používejte měkké zubní kartáčky: měkké zubní kartáčky a jemnější čištění zubů (nesmíte tolik tlačit) rovněž zmírňuje potíže spojené s citlivými zuby.

Ve většině případů nějakou dobu trvá zhruba týden, než výše uvedené postupy zaberou.

Pokud se tak nestane, vyhledejte zubního lékaře, který vám může předepsat speciální zubní pastu a ústní vodu.

Další možností léčby je aplikace gelu s fluorem nebo znecitlivujících přípravků na citlivé zuby přímo v ordinaci.

Fluorové gely a znecitlivující přípravky chrání zuby a přispívají k posilování skloviny.

Léčba onemocnění, která jsou příčinou zvýšené citlivosti zubů

Pokud je příčinou zvýšené citlivosti zubů jiné onemocnění, je nutné vyléčit toto onemocnění, a to pokud možno ještě dříve, než dojde k rozrušení zubní skloviny a poškození zubu.

Léčba refluxní choroby jícnu spočívá zejména v užívání léků na snížení kyselosti žaludku (například blokátory protonové pumpy), případně v operačním zesílení dolního jícnového svěrače.

Léčba bulimie a jiných poruch potravy, které jsou spojeny s častým zvracením, spadá do rukou psychiatra.

Léčba ustupujících dásní v důsledku paradentózy nebo parodontitidy, což je nezánětlivé, respektive zánětlivé postižení závěsného zubního aparátu spojené s ústupem dásní, odhalením krčků, uvolňováním zubů z lůžka a zvýšenou citlivostí zubů, spočívá jednak ve zlepšení techniky čištění zubů (používání jemnějších kartáčků a dodržování zásad správné ústní hygieny a péče o chrup) a, v případě závažného postižení, vám lékař může doporučit transplantaci dásňového štěpu, což je chirurgický výkon, při kterém se odebere kousek kůže z patra a transplantuje se na zubní kořeny a krčky, což vede ke zlepšení ochrany zubu a ke snížení citlivosti krčků.

Pokud za citlivými zuby stojí skřípání zuby, chraňte je speciálními chrániči zubů.

Pokud je skřípání zubů váš zlozvyk, zkuste se ho zbavit sami nebo s pomocí psychologa či psychiatra.

Co si z článku odnést?

Citlivé zuby jsou problém, který trápí řadu lidí.

Příčin tohoto onemocnění je celá řada, od přirozeně citlivějších zubů u osob se slabší zubní sklovinou, přes zubní kaz a odhalené zubní krčky až po některá onemocnění trávicího traktu, jako je například refluxní choroba jícnu.

V případě mírných nebo občasných problémů s citlivými zuby můžete vyzkoušet speciální zubní pasty určené pro citlivé zuby a měkký zubní kartáček.

Pokud používáte ústní vodu, neměla by obsahovat alkoholu.

Pokud se váš stav do týdne od přijetí výše uvedených opatření nezlepší, vyhledejte pomoc zubního lékaře, který vám může doporučit vhodné gely či jiné prostředky na zmírnění potíží. 

K zubaři byste měli také chodit alespoň 2x ročně na preventivní prohlídku a vyhledat byste ho měli také vždy, pokud se objeví následující příznaky:

  • bolest zubů, která se objeví bez zjevné příčiny
  • citlivost zubů lokalizovaná do jednoho místa (postihující jeden konkrétní zub)
  • ostrá, bodavá bolest v zubu
  • skvrny na povrchu zubů
  • bolest při kousání nebo žvýkání potravy

V rámci prevence citlivosti zubů je také vhodné naučit se správnou techniku čištění zubů a alespoň 2x ročně chodit na dentální hygienu.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Healthline.com

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 14. listopadu 2022 5:45
Datum příští revize: 14. listopadu 2024 5:45
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace