Světovým podnikatelem roku je Mazumdarová-Shawová, majitelka farmaceutické firmy Biocon

Soutěž Světový podnikatel roku vyhrála Indka Kiran Mazumdarová-Shawová. Její firma Biocon se zabývá výrobou dostupných léků pro chronicky nemocné pacienty. V současnosti se zaměřuje i na boj s onemocněním covid-19 v Indii. Loňské tržby společnosti, která patří k největším biofarmceutickým firmám v Asii, dosáhly 800 milionů dolarů.

Anketu vyhlašuje společnost EY, která letošního vítěze oznámila kvůli pandemii koronaviru netradičně na internetu. O titul se ucházely víc než čtyři desítky podnikatelů z celého světa, kteří vyhráli národní soutěže.

Mazumdarová-Shawová založila Biocon v roce 1978 s pouhými pěti sty dolary a dvěma zaměstnanci. Nyní zaměstnává jedenáct tisíc lidí. Firma se zaměřuje na výrobů léků na cukrovku či imunosupresiva. Biocon patří k vedoucím světovým firmám, pokud jde o výrobu cenově dostupného inzulinu. 

Mazumdarová-Shawová je globálně uznávanou osobností. Magazín Forbes ji zařadil mezi sto nejmocnějších žen a časopis Time mezi stovku nejvlivnějších lidí světa. 

Mezi světovými finalisty byl i český zástupce Oliver Dlouhý, zakladatel vyhledávače a prodejce letenek Kiwi.com. Do světového finále ho posunul triumf v českém kole soutěže Podnikatel roku.