Štíhlé tělo, nejlepší obrana před virem. Kde jsou lidé nejtlustší?

ECHOPRIME

Štíhlé tělo, nejlepší obrana před virem. Kde jsou lidé nejtlustší? 4
Domov
Ondřej Šmigol
Sdílet:

Světem se šíří pandemie, na kontě má tisíce životů, postihuje i vyspělý svět. Asie je vůči nemoci překvapivě odolnější než Evropa a Amerika. Není řeč o koronaviru, i když s problematikou souvisí, ale o obezitě. Covid-19 naplno vyjevil nebezpečí nadměrné váhy. U obézních je dvakrát větší šance, že budou hospitalizováni, a u morbidně obézních třikrát větší šance, že zemřou.

Poprvé za dlouhou dobu se ukazuje bezprostřední nebezpečí obezity. Že být tlustý není úplně nejdravější, se všeobecně ví, ale vzhledem k tomu, že člověka to zabíjí relativně pomalu, individuální vůle to řešit bývá malá.

Přitom problém je to opravdu obří. Podle dat WHO v roce 2016 1,9 miliardy dospělých mělo nadváhu, z toho 650 milionů bylo obézních. Jinými slovy: 39 % dospělých na světě mělo nadváhu a 13 % bylo obézních. Nadváha celosvětově zabije víc lidí než podváha. Celosvětově je víc tlustých než podvyživených.

Nejhůř jsou na tom ostrovy v Pacifiku. Pokud nepočítáme kolonie, jako jsou Cookovy ostrovy a Palau, tak nejtlustším nezávislým státem na světě je Nauru, prezidentská republika s 10 tisíci obyvateli: 61 % populace je tam obézních, 97 % mužů a 92 % žen má nadváhu. Přes 40 % má cukrovku, běžná jsou také onemocnění jater a srdce. Podobné je to na ostatních ostrovních státech. V první desítce nejtlustších států je devět pacifických ostrovů.

Celý text si můžete přečíst na EchoPrime zde. Nebo v tištěném vydání Týdeníku Echo. Předplatit si jej můžete zde.

Foto: Týdeník Echo

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články