Platy rakouských lékařů: Solidní ohodnocení

Lékař

Otázka mzdového ohodnocení lékařů je vždy ožehavá, nicméně v době koronakrize a i po ní je ještě více diskutovaná. Jen pro představu, ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo zprávu týkající se toho, že lékaři u nás si v průměru vydělají kolem 84 000 korun. Tím samozřejmě několika násobně převýší průměrnou mzdu u nás a vyrovnají se průměru v Evropě. Lékaři namítají, že v platech jsou ještě přesčasy apod. V Rakousku je to stejně, jen peníze jsou tak trochu jiné… Zajímavé jsou informace z webu finanz.at, kde jsou mzdy lékařů v Rakousku za rok 2016. Ano, dnes budou asi o něco vyšší, ale skokově jistě nerostou.

Jaké jsou průměrné platy v Rakousku?

Průměrný plat u našich jižních sousedů by se měl pohybovat okolo 2360 eur. Do této cifry se počítá také 13. a 14. plat. Čistá mzda činila 1680 eur, tedy okolo 44 000 korun. Jinak ženy ve zmiňovaném roce braly o 38 % z celkových hrubých příjmů méně.

Jaké byly tedy příjmy lékařů v Rakousku?

Jen pro představu, praktičtí lékaři si v roce 2016 v Rakousku přišli na 3400 eur hrubého. Mohou se ovšem vzdělávat a dosáhnout výše. Třeba specialisté na orl měli 4420 eur, oční 3950, neurochirurgové 4140 a podobně. Samozřejmě ale existují odchylky. Třeba specialista v prvním roce praxe má ve Vídni 7400 eur, lékařský asistent 6400 eur. Vedoucí lékař na klinice se může dostat až na 9000 eur. Záleží také na odsloužené praxi. Průměrný hrubý roční příjem lékařů v Rakousku činí 94 000 eur, tedy 2 444 000 korun. Měsíčně tedy jde o nějakých 204 000 korun. 

Nutné výdaje rakouských lékařů

Dalo by se namítnout, že rakouští lékaři musí za nutné výdaje dát mnohem více než tuzemští. Jde třeba o:

  • povinnost pojištění se proti úrazu či na penzi,
  • účty z provozu živnosti,
  • pojištění odpovědnosti při výkonu profese,
  • a jiné.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.