5. 6. 2020

Protesty v USA sílí, odrazí se to v plánech pro S.W.A.T.?

Protesty v USA sílí, odrazí se to v plánech pro S.W.A.T.?

Ve světě se toho děje dost a tuplem momentálně ve Spojených státech, kde probíhají v desítkách měst demonstrace kvůli šílenému policejnímu zásahu, jenž vedl k smrti zadrženého muže. 4 Policisté byli zatčeni, jsou ve vazbě a už padlo obvinění z vraždy.

Tyto události rozhodně budou mít vliv na to, jaký směrem se budou posouvat některé oblíbené a úspěšné seriály. Pokud sledujete S.W.A.T., tak víte, že se tématu rasové nesnášenlivosti a vztahu bezpečnostních jednotek k obyvatelům, které mají za úkol chránit, věnuje poměrně dost. Výkonný producent Aaron Rahsaan Thomas poskytl rozhovor, ve kterém nastiňuje plány pro pokračování v již 4. sezóně, která seriál čeká.

„Když jsme začali S.W.A.T. před třemi vysílat, snažili jsme se prozkoumat vztah mezi černými komunitami a bezpečnostními složkami očima Daniela ‚Hondo‘ Harrelsona, afroamerického policisty, který pevně stojí na obou stranách.“

„Od té doby jsme pokračovali ve vyprávění příběhů, které se věnovaly rasovým tématům a tomu, jaká je služba ve spolupráci s minoritními komunitami. Často jsme také pokládali otázky ve smyslu co vše je potřeba k vybudování důvěry mezi policií a obyvateli těchto komunit.“

„Společně se všemi ostatními s hrůzou a smutkem sledujeme události posledních dní a tato témata v další sezóně budeme akcentovat. Rádi bychom protestující vyzvali, aby své názory vyjádřili mírumilovně a nenásilně a policii a bezpečnostní složky k tomu, aby se snažily situaci maximálně deeskalovat.“

Doslova první věc, kterou seriál ve své premiérové epizodě z listopadu 2017 řešil, byl způsob, jakým policie postupuje při řešení problému v převážně černých komunitách. Hondo (Shemar Moore) byl povýšen do pozice lídra týmu jednotky S.W.A.T. především proto, aby se uklidnila atmosféra mezi policií a komunitou. Ta se ocitla na bodu mrazu kvůli zásahu, během kterého Hondův předchůdce postřelil neozbrojeného černého teenagera.

Přestože se od té doby pojetí seriálu posunulo k pravidelnému každotýdennímu řešení případů, tvůrci tuto stránku rozhodně stranou nenechávají a často se obecně zabývají chováním policie k obyvatelům, jež mají ochraňovat a pomáhat jim.

Hondo velí špičkovým profesionálům a často musí přijímat velmi rychlá rozhodnutí, jakým způsobem bude jeho tým řešit situaci, ve které se ocitl. Nezřídka k tomu dochází přímo v srdci komunity, kde sám vyrůstal, což na něj má samozřejmě vliv.

Jak ale už řekl Aaron Rahsaan Thomas, v plánu tvůrců seriálu byla vždy snaha prozkoumat Hondovu cestu a jeho snahu balancovat mezi prací a závazkem vůči S.W.A.T.u a závazkem, který cítí vůči svým kořenům. Vždy tam bude určitá rozpolcenost. Jedno je ale jasné, Hondo se bude vždy snažit udělat správnou věc.

Fanoušci si tak mohou být jistí, že se těmto tématům budou tvůrci dál věnovat a určitě s zaměří i na situace, jenž nastávají mezi bílými policisty, kteří se pohybují v menšinových komunitách a místními obyvateli. Současné události jim dávají dost materiálu na zkoumání spletitých a složitých vztahů mezi lidmi různých kultur nebo vyznání a bezpečnostních složek. Sami se nemůžeme dočkat toho, až se Hondo a jeho tým znovu objeví na obrazovce a zatnou záporákům tipec…


Kdy přesně dojde k premiéře 4 série S.W.A.T. zatím není jasné, ale určitě od nás datum dozvíte, jakmile bude oznámeno. Sledujte novinky a watchlist!

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
megawir

Vláďa Foltán

Autor je dlouholetým redaktorem SerialZone, nenapravitelným fanouškem seriálů téměř všech kategorií a spoluzakladatelem společnosti Outpoint.
Poslední komentáře45zobraz všech 45 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Těla i mysli. Základem je pravděpodobnost. Nahodilé excesy nemají žádný význam z hlediska...
před 3 roky
Daniel Rahl

Daniel Rahl

Je to reakce na potenciální nebezpečí kdy je člověk nervózní co se může stát. Určitě každý znás tuhle...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Skvělý článek M. Schmarze k hnutím typu Extinction Rebellion či Black Lives Matterje jeTADY NA INFO.CZ....
před 3 roky
Další články k tématu