Seitlová potvrdila kandidaturu do Senátu, ODS vyšle Kocourka

Dosavadní lidovecká senátorka Jitka Seitlová dnes potvrdila kandidaturu do senátních voleb. Stejně jako v minulých volbách bude kandidátkou KDU-ČSL a Zelených, podporu získala také od STAN a TOP 09. O hlasy voličů se bude ucházet v přerovském obvodu č. 63, mandát bude obhajovat počtvrté. Občanští demokraté dnes oznámili, že do volebního souboje vyšlou lékaře Tomáše Kocourka. Své adepty zveřejnily již dříve také další strany a hnutí. Volby jsou plánovány na začátku října současně s krajskými volbami.

"Na základě výzvy kolegů z KDU-ČSL, strany Zelených a také s podporou, na které jsme se domluvili s TOP 09 a STAN, jdu do toho klání s plnou odpovědností a také s určitým závazkem. Jde o to nezklamat ty, kteří mi tu důvěru dali," řekla dnes novinářům senátorka Seitlová. Zaměřit se chce na opatření proti suchu, prioritou bude i dokončení úseků dálnic na Přerovsku či Palačovské spojky. Nadále hodlá také pokračovat v aktivitách proti výstavbě vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe, který by podle ní ohrozil rozvoj regionu, poškodil životní prostředí a zadlužil zemi.

ODS nominovala do senátního boje v tomto obvodu lékaře a zastupitele Tomáše Kocourka, který má za sebou práci primáře operačních sálů přerovské nemocnice, nyní působí na nemocničním urgentním příjmu, jako ortoped i jako soudní znalec ve zdravotnictví a také jako lékař zdravotnické záchranné služby. Tomáš Kocourek není členem ODS, sdílí s ní však stejné hodnoty a na její kandidátce se před dvěma lety stal přerovským zastupitelem, uvedl krajský šéf ODS Michal Zácha. Podle něj Kocourka nominovalo regionální sdružení ODS, s návrhem tento týden souhlasila i výkonná rada strany. Jeho tématem je zdravotnictví a související témata včetně péče o seniory.

O post senátora bude v přerovském obvodu usilovat i bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD, který se tak po letech vrací do politiky. Lajtoch byl několik let stíhán kvůli stavebním zakázkám ve městě, soudy ho nakonec pravomocně zprostily obžaloby. Podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka byl Lajtoch jediným kandidátem, získal důvěru krajského předsednictva. Lajtoch ČTK již dříve řekl, že ho dění ve městě i politika stále zajímá. "Uvidíme, jaká bude odezva. Využít chci svých dlouholetých zkušeností v politice, na komunální úrovni to stále prožívám," uvedl Lajtoch, který si funkci senátora již vyzkoušel v letech 2007 až 2014.

V přerovském obvodu už ohlásili svého kandidáta také Piráti, kteří do boje nasadili manažera kultury Městského domu v Přerově Pavla Ondrůje. Komunisté zvolili za svého kandidáta Miroslava Raindla, který se pokoušel uspět již v roce 2014. Hnutí ANO svého kandidáta stále nezveřejnilo. Krajský manažer Milan Passinger dnes ČTK řekl, že by se tak mohlo stát v následujících týdnech.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Jitka Seitlová ODS KDU - ČSL Strana zelených

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy