Bezbariérový vstup z parkoviště, zasklený ochoz, kiosek ve tvaru koule. Budoucnost hotelu na Ještědu

Tvorba architektonické studie rekonstrukce horského hotelu a vysílače Ještěd v Liberci trvala tři roky. Teď je hotová, podívejte se, jak by mohl Ještěd jednou vypadat.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O rekonstrukci hotelu se mluví už nejméně 10 let. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj řekl, že studie je teprve prvním krokem, a dobu nedokázal odhadnout, stejně jako to, kolik by tak rozsáhlá rekonstrukce mohla stát. Mluví se ale o stovkách milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Malá

Vize budoucnosti

Rotační hyperboloid, který navrhl architekt Karel Hubáček, se na první pohled nezmění. Nový bude zimní vstup, bezbariérový už z parkoviště. Podle jednoho z autorů studie se turisté výtahem dostanou na vyhlídkový ochoz a na recepci. A odtamtud se opět výtahem dostanou do všech pater. Velkou změnu zaznamená i samotný ochoz. Ten autoři návrhu plánují zasklít velkoformátovými ohýbanými skly s antireflexní úpravou, aby bylo vidět ven bez nežádoucích odlesků.

Němci chtěli vést pod Ještědem tunel. Badatelé si dlouho mysleli, že jde o legendu

Číst článek

Interiér bude světlý. Na zdech by měla být stěrka shodná s barvou podlahy. Měl by se vrátit k původnímu konceptu do roku 1973. Architekti se zaměřili i na hotelové patro. Vytvořili model apartmánu, který byl k těm ostatním vytvořený jako kontrastní. Má být v historizujícím stylu francouzského panovníka Ludvíka XIV. Nábytek do něj chtějí najít přímo ve Versailles, oskenovat ho 3D skenerem a poté vyrobit z průhledného polykarbonátu.

Co se ještě změní?

Architekti se zaměřili i na dvě vyhlídková místa. Tam, kde je teď socha Marťana a starší kiosek, bude nový v podobě futuristické koule, která bude spíše korespondovat se stavbou Ještědu. Na ochoze bude zábradlí a také místa k sezení a odpočinku. Druhá terasa, dřevěná, má vzniknout na střeše kabinové lanovky. Bude připomínat palubu lodi a bude určená na pořádání různých akcí, například koncertů.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme