Deset květnových videoklipů, které nás v roce 2020 zaujaly

134

Poslední jarní okamžiky pomalu doznívají, aby se překlopily ve slunné léto, od něhož nikdo neví, co očekávat. Stejně tomu bylo i u květnových klipů. Přestože oproti jiným měsícům byl výběr poněkud chudší, našlo se i pár novinek, které stojí za zmínku, a to na české i zahraniční scéně. Mezi tématy dominovaly především partnerské vztahy, našlo se ale i pár upoutávek na budoucí, nebo novou tvorbu. 

Harry Styles – Waterlemon Sugar

Do pochmurných dnů přinesl v nejnovějším klipu Harry Styles léto. Retro kostýmy, pláž, ale především všudypřítomné ovoce navozují uvolněnou atmosféru a vy si jenom představujete, jak si společně užíváte prázdninových radovánek. Watermelon Sugar je věnovaný kontaktu, kterého v klipu rozhodně není málo. V průběhu klipu si ale možná uvědomíte, jakou může mít lidská společnost cenu. Jenom malé varování: kvůli nepřebernému množství lahodně vypadajících vodních melounů doporučujeme mít jeden při sobě. Protože pustit si Watermelon Sugar a u toho si pochutnávat na prvních letošních kouscích se rovná skoro dokonalosti. 

Jordan Haj – The End Of The World

V postapokalyptickém světe se ocitl Jordan Haj v jeho sólové prvotině The End Of The World. Režie klipu se ujal sám Haj spolu s Givinarem Křížem. Duo stojí za jedněmi z nejlepších videoklipů současné české scény a ani tentokrát nešláplo vedle. Výborně zpracované kontrasty mezi nadějí na vysvobození skrze soutěž a temným beznadějným útěkem za svobodou nás provází celým klipem. Napětí sálá z každého záběru, které jsou propracované do detailů. 

Jonas Brothers ft. KAROL G – X 

Že klip jde udělat i v době koronavirové potvrzují Jonas Brothers ve spolupráci s Karol G. Celé video bylo natočené na iPhony během karantény a je to jedna z mnoha kapel, které se k podobnému kroku uchýlily. Jednotliví členové jsou promítaní na vlastních telefonních obrazovkách, které se občas spojí do jedné. Přestože jsou nahrávky zpracované na telefonu, kvalitě to neubírá, naopak si tvůrci s technickými dispozicemi skvěle poradili.    

Lady Gaga, Ariana Grande – Rain On Me 

Lady Gaga pokračuje v podobné stylizaci jako v prvním klipu Stupid Love z jejího nového alba Chromatica, které vyšlo na konci května. Děj je tak opět zasazen do mimozemského zázemí s latexovými kostýmy. Jenže tentokrát v tom není sama. Gaga překvapila spoluprací s další velkou hvězdou současné popové scény Arianou Grande. Společně vytvořily energií nabitý taneční klip plný bizarních kostýmů.  

Sia – Together

Novinka Together nejenže upozorňuje na příchod nové tvorby Sii, ale především na její film Music, který režírovala a doplnila svou hudbou. Do hlavní role obsadila herečku Kate Hudson a tanečnici Maddie Ziegler, kterou můžete znát například z klipu Chandelier. Ve videoklipu hrají opět hlavní roli děti, které předvádějí neuvěřitelné taneční výkony obklopené duhovými kulisami a barvami.  

Machine Gun Kelly – Bloody Valentine

Láska může mít mnoho podob. Jednu takovou nám ukazuje i Megan Fox. Pod krásným obalem se totiž může skrývat pěkně divoká, možná dokonce zvrácená přítelkyně. V Bloody Valentine to rozhodně platí, protože její přístup ke vztahu je velmi nekonvenční. A i jeho konec nepatří mezi ty běžné… 

Tove Lo – sadder badder cooler

Sunshine Kitty z obalu stejnojmenného alba od švédské zpěvačky Tove Lo se konečně dočkala i role v jednom z jejích videoklipů. Animované video ukazuje poněkud razantní cestu, jak se vyrovnat s rozchody a svými ex. Těžko se hledá zdravý rozum, když vám radí roztomilá kočka. Povedené animace provází celým klipem, který – i když na začátku vypadá nevinně – baví a šokuje po celou dobu. 

Lenny x Marpo – Easy

Rozchodovou a vztahovou tématiku uzavírá novinka Lenny a jejího životního partnera Marpa. Klip přetéká emocemi, které gradují až k dramatickému konci. Během videa vidíme hádky, usmiřování a další hádky partnerů, dokonce dojde i na násilí. Easy byl posledním singlem vydaným před příchodem nového alba Lenny Weird & Wonderful, který do světa vypustila 22. května. 

Michal Kindl – Úředník

Herec Martin Hoffmann se v klipu Michala Kindla proměnil v úředníka, na kterého každý z nás nejednou narazil. Kindla píseň napadla, když čekal ve frontě na SPZku, kde strávil přes čtyři hodiny. Měl tak plno času si písničku promyslet a napsat text. Klip vznikal v areálu bývalé spořitelny v Českém Brodě, a kromě Hofmanna se v něm objevila i celá zpěvákova kapela nebo fanynka, kterou muzikanti vybrali na základě soutěže na sociálních sítích.

Tones and I – Ur So F**king Cool 

Tones and I patří mezi jedny z potvrzených jmen na festivalu Colours of Ostrava 2021. Nepřijdeme tak i o novinku Ur So F**king Cool. Australská zpěvačka, vlastním jménem Toni Watson, si zde zahrála několik podivuhodných figurek, které se účastní party v jednom hotelu s partou arogantních lidí. Právě podobná zkušenost inspirovala zpěvačku k napsání zmiňovaného singlu.