Formát Chance ligy byl schválen. Jak bude vypadat play down?

Foto: Milan Richtr a Karel Pech, hclitomerice.cz

5. června 2020, 14:58

Marek Hedbávný

Výkonný výbor Českého hokeje na páteční schůzi schválil herní systém Chance ligy, který mu na konci května doporučily samotné kluby.

O jaký systém tedy jde?

Nejprve se každý s každým utká dvakrát: logicky jednou doma a jednou venku. To dává dohromady 36 kol.

Potom se tabulka rozdělí na dvě poloviny, podobně jako tomu bylo v minulé sezoně: do horní nadstavby postoupí deset týmů, v dolní skupině bude hrát zbylých devět mužstev. V takto rozdělených skupinách se každý s každým utká dvakrát.

Do play off celkem postoupí dvanáct týmů. Čtyři nejlepší týmy se kvalifikují rovnou do čtvrtfinále. Pátý až dvanáctý tým čeká předkolo.

V dolní nadstavbě se tedy bude bojovat o celkem dvě vstupenky do play off. Zajímavý bude také boj o záchranu: po sezoně se totiž musí soutěž zúžit na šestnáct týmů. Celkem tedy můžou z Chance ligy sestoupit až čtyři kluby. 

„Nejhorší dvě mužstva z druhé skupiny sestupují přímo, zatímco celky, které se v ní umístí na čtvrtém až sedmém místě, budou hrát systémem play down o udržení. Nejhorší tým play down sestoupí přímo, druhé nejhorší mužstvo bude účast obhajovat v baráži s vítězem druhé ligy," informoval před časem Český hokej.

Jak bude vypadat zmíněné play down?

Čtrnáctý tým vyzve sedmnáctý tým, patnáctý tým pak šestnáctý. Body ze základní části se započítávat nebudou, bude se tedy hrát klasická série ve stylu play off na čtyři vítězná utkání. Týmy, které nezvládnou první kolo play down, se pak utkají proti sobě. Poražený z druhého kola play down automaticky sestoupí do druhé ligy, vítěz bude účast v Chance lize obhajovat v baráži (opět na čtyři vítězná utkání). 

Chance liga začne v sobotu 12. září. Hracími dny zůstávají soboty a středy s vloženými pondělky. Současně se ale bude testovat nový model, který by přinesl víc víkendových zápasů. Před třemi reprezentačními přestávkami se bude Chance liga hrát v pátek a v neděli.

Termínová listina už je známá, na konkrétní rozlosování podle mužstev se zatím čeká ↓

Foto: hc-slavia.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz