Zemřel legendární liberecký varhaník, svatebčany doprovázel 60 let

  16:12
Varhaník, učitel hudby, všestranný muzikant a od roku 2019 držitel Medaile města Liberce Karel Hájek zemřel minulý týden. Bylo mu 90 let.

Varhaník Karel Hájek za svým nástrojem. | foto: Město Liberec

„S jeho odchodem mizí kousek prožité historie. Na liberecké radnici působil od roku 1959. Bez něj bychom neměli v obřadní síni varhany, za svůj život vyučil generace skvělých hudebníků,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Karel Hájek se stal v Liberci legendou. Šedesát let doprovázel hrou na varhany v obřadní síni radnice svatby, vítání občánků a další slavnostní obřady. Zasloužil se o to, že se varhany v obřadní síni vůbec objevily. 

Rodák z Hradce Králové žil v Liberci od konce 40. let. Byl univerzálním muzikantem, ovládal hru na varhany, housle, klavír, trubku, pozoun a kontrabas. 

Skládal i hudbu, například k úspěšnému představení Divadla F. X. Šaldy Únos bohyně aneb o vinařově vině z roku 1960, upravoval pro žákovský orchestr populární i muzikálové melodie. 

U příležitosti 90. narozenin obdržel od vedení města v září loňského roku Medaili města Liberce za zásluhy o rozvoj města v oblasti kultury.

Autor: