Vize a škrtance. Do výměny starosty Moravské Třebové hodil vidle koronavirus

5. červen 2020

Začátkem letošního roku přišel o funkci Tomáš Kolkop. I když tvrdil, že je nový a snažil se, zastupitelé ho z čela města odvolali. Dnešní starosta Miloš Mička už tenkrát provizorně převzal vedení.

„Na začátku volebního období jsem avizoval, že nemám ambice na post starosty. Pro mě to tedy v daný okamžik bylo zásadní rozhodnutí. Do toho ještě přišel koronavirus. Museli jsme plynule reagovat na věci související s vyhlášením nouzového stavu,“ říká starosta.

Všechno bylo jinak

Zastupitelstvo Mičku volilo až v době, kdy bylo relativně klidněji. „Potřeboval jsem si zrekapitulovat, co je potřeba během zbývajícího času udělat. Navíc do toho vstupují očekávání vývoje ekonomiky a dopadů do hospodaření města.“

Čtěte také

Radnice v Moravské Třebové zkracuje dotace příspěvkovým organizacím, méně peněz dostanou i Kulturní služby města. Ty musely kvůli pandemii některé festivaly a pořady zrušit, jiné budou v komornějším provedení.

„Na jednání zastupitelstva jsme už snížili rozpočet zhruba o deset procent očekávaných daňových příjmů. Pak pro nás ještě bylo celkem velkým šokem stanovisko vlády. Teď samozřejmě chystáme další úpravy, abychom byli připravení,“ popisuje nelehké období Miloš Mička.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související