Máte plnou skříň, ale nemáte co na sebe? Co to způsobuje a jak to úspěšně vyřešit?

Publikace: 05.06.2020

Snad všechny z nás tuto situaci důvěrně známe. Otevřeme svůj šatník a je naprosto jasné, co přijde: „Nemám co na sebe!“. Ostatním se to může zdát až jako nemístný vtip vzhledem k tomu, že náš šatník praská ve švech. 

Problém, který znají všechny ženy

V tu chvíli se zdá, že není možné sladit dohromady celistvý outfit, který by zrovna pasoval do dnešního dne, nálady a situace. Nakonec přijde myšlenka zvolit jeden z těch tří outfitů, které nosíme stále dokola…

Celé to korunuje fakt, že nezřídka si dokupujeme další a další oblečení, aniž by se situace s pocitem „nemám co na sebe“ nějak výrazně zlepšovala.

Já tuhle situaci důvěrně znám, před deseti lety jsem jí procházela dnes a denně. A řekla jsem si, že to dál nejde. Rozhodla jsem se tu situaci řešit. Začala jsem malými kroky, přešla k větším a postupně změnila svůj šatník a postoj tak, že tuhle situaci už dnes téměř nezažívám. Co jsem pro to udělala, se podrobněji můžete dozvědět v mém příběhu

Při tvorbě šatníku záleží na přístupu

Dnes pracuji jako osobní módní stylistka a pomáhám ženám vybudovat jejich skvělý šatník. Věřím totiž, že mít takový šatník je hlavně o přístupu. A jaké kroky vám na základě svých zkušeností doporučuju? Nejprve objevit a vyřešit 10 základních chybných chování, které ve svém šatníku praktikujeme.

Jak vzniká pocit, že nemáme co na sebe?

Abychom mohly zlepšit svůj šatník, potřebujeme nejprve znát důvody, kvůli kterým vzniká pocit, že nemáme co na sebe. Obecně vzato za tím mohou stát dvě hlavní příčiny:

Příčina č. 1:  Neumíme pracovat se svým šatníkem

Nikdo nás neučil, jak pracovat se svým šatníkem a jak jej komplexně nastavit. Nevíme, jak jej postupně budovat tak, aby nám skvěle fungoval, byl plně kombinovatelný a jednoduše se nám z něj sestavovaly skvělé outfity. 

Příčina č. 2:  Neumíme pracovat samy se sebou

Neznáme se a nevíme, jak s respektem k sobě volit oblečení sobě na míru. Jak vybírat oblečení dle svých fyzických proporcí a rolí, které v životě máme, dle svých barev či dle svého stylu. Jejich objevení a následná aplikace do svého šatníku je klíčovou záležitostí. Bez této znalosti se šatník plní způsobem „každý pes, jiná ves“.

Jak řešit situaci s přeplněným šatníkem?

Z obou výše uvedených důvodů vznikají přehmaty, a tak se nám postupně do šatníku vkrádají některé z 10 základních chybných situací, které nakonec způsobí onen frustrační pocit, že máme plnou skříň, ale nic na sebe. Abychom mohli váš šatník zlepšit už dnes, ukážu vám těch 10 obvyklých důvodů a nabídnu vám na ně jednoduchá a funkční řešení.

Všechny nemůžeme projít prostřednictvím jednoho článku, ukážu vám tedy alespoň dvě z nich a zbylé si můžete přečíst v eBooku “Plná skříň, ale nemám co na sebe” 10  důvodů a 10 řešení, který je vám zdarma k dispozici (stažení zde). Je na vás, jestli eBook pojmete jako průvodce 10ti-denní výzvou, a tedy jestli 10 řešení provedete za 10 dní, nebo vše vyřešíte za víkend. Tak pojďte do toho, fandím vám!

Zuzana Procházková

Kupujete si stejné kousky stále dokola?

Důvod:

Přiznejme si, že některé kousky kupujeme rády a některé nerady. Já osobně třeba ráda kupuji trička a šaty, ale nerada nakupuji kalhoty a kraťasy. Myslím, že mě nebaví vyzouvání bot v kabince.. :-) 

Pak se může jednoduše stát, že některých kousků máme hodně a jiné trpí nedostatkem (u mě to dříve bylo opravdu hodně triček a několikatery černé šaty). Pokud je v šatníku něco 4krát (či ještě víckrát) a jiné kousky, obzvlášť ty podstatné, úplně chybí, tvoří se kombinace outfitů velmi špatně. A snadno sklouzneme do vzorce nošení pár stejných outfitů stále dokola a pocitu že „nemám co na sebe“. 

Řešení:

Projděte svůj šatník (nejlépe při třídění) a zjistěte, jestli nemáte tendenci mít některé kousky vícekrát, případně zda jsou si kousky hodně podobné. Na základě toho si můžete začít všímat, kterým kouskům ráda věnujete pozornost a lehce podléháte jejich koupi. Pokud zjistíte, které to jsou, je to jen krůček k tomu dostat pod kontrolu opakovanou koupi těchto kousků a investovat radši do těch, které chybí a jsou podstatné. 

Někdy se také může stát, že kupujete ten stejný kousek v různé podobě stále dokola z toho důvodu, že ten první neodpovídá vaší představě a nejste s ním spokojená. Je dobré poznat svoje nároky a potřeby na daný kousek a teprve pak nakupovat, aby se zvýšila šance, že se trefíte napoprvé. 

Řešíte špatnou náladu nákupy?

Důvod:

Kdo z nás někdy nezažil terapii nákupem? Špatnou náladu či období leckteré ženy řeší potěšením ve formě nákupu oblečení. V této náladě většinou nedovedeme nakupovat nějak „strategicky“ a tedy nějaké přemýšlení nad celkovým outfitem nám prostě nejde. 

Při nakupování v tomto období často snižujeme nároky na daný kousek a pořídíme často něco jen proto, abychom emocionální díru v sobě „zaplácly“. Jsme ochotny koupit téměř cokoliv pro ten pocit štěstí z nově koupeného.

Z těchto nákupů často vznikají nákupní omyly. Čili kousky, které nemáme s čím nosit, mají nevhodnou velikost či střih, neodpovídají našemu stylu apod. 

Řešení:

Ve chvíli, kdy chcete nakupovat, si uvědomte, jak se cítíte. Objevujte v sobě ty chvíle, kdy nakupujete jen proto, že se necítíte dobře. Jakmile o těchto situacích budete vědět, máte napůl vyhráno. 

Zkuste si příště v takové chvíli místo nákupní terapie najít jinou kreativní činnost, která vám prospívá a zkuste se obchodům záměrně vyhnout. Malujte, vařte, čtěte si...Já v takovou chvíli hraju na klavír. A funguje to.

Tyto uspořené peníze z nákupních omylů vám příště mohou pomoct investovat do kvalitnějších kousků a do příštích strategičtějších nákupů do šatníku.

Jak nakupovat do šatníku strategicky? Tohle a dalších 8 důvodů a řešení se dozvíte v celém eBooku, který máte k dispozici ke stažení tady

Autor článku