Cestování do Německa zatím jen s odůvodněním. Hranice s Polskem zůstává uzavřená

Vláda od pátečního poledne zrušila všechna omezení pro cesty mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. K otevření hranic po zmírnění koronavirové epidemie se zatím nepřipojilo sousední Polsko. Úplné rozvolnění neodsouhlasilo ani Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východ slunce nad rakouskou dálnicí

Kontroly již nehrozí na hranicích se Slovenskem a Rakouskem | Foto: Dominic Ebenbichler | Zdroj: Reuters

Češi by tak do Německa měli vyjet jen s odůvodněním, třeba k lékaři nebo na obchodní schůzku. Ze země se ale nově můžou vracet bez testu na koronavirus. Omezení na německé straně chce zrušit saský premiér Michael Kretschmer. Český kabinet změnu pravidel dál vyjednává, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

„Naše občany bych požádal, aby sledovali informace o podmínkách, které má zatím platné Německo,“ radí ministr.

Němci už do Česka můžou i na nákupy. Třeba na hraničním přechodu v Dolní Poustevně byl v poledne nával. „Fronta byla opravdu až za most. Čtyři minuty jsme čekali, než projede poslední čekatel ve frontě. Teď už je průjezd plynulý,“ popisuje starosta Robert Holec.

Do okolních zemí postupně začnou jezdit i tuzemští dopravci. První vlaky na Slovensko vyjedou v neděli, spoje do Rakouska i Německa přibydou v polovině června.

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme