Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Blíženec

Vydáno dne 06.06.2020
Co se dozvíme o natáčení tohoto „skvostu“, který měl být budoucností akčního filmu? 

 










 

Už víme, že Will Smith, Ang Lee, David Benioff, Billy Ray, Jerry Bruckheimer, Clive Owen, Benedict Wong a Mary Elizabeth Winstead stvořili lepší věci. Takže nepřekvapí, že prohlížení bonusové sekce na Blu-ray jest zábavnější než samotný film. ALTERNATIVNÍ ZAČÁTEK nás rovněž zavádí na nádraží v belgickém Lutychu, leč paralelně se oproti finálnímu sestřihu dostáváme také do Norfolku ve Virginii, aby bylo jasné, že ani v případě klonu hlavního hrdiny Henryho Brogana vskutku nepadlo jablko daleko od stromu. VYNECHANÉ SCÉNY tady najdeme jenom dvě. Jedna se týká domluvení letadla Gulfstream.

Zatímco při druhé nepřestáváme svým způsobem vycházet z úžasu. V recenzi zmiňuju ten bizarní dialog s Yurim Kovacsem. Odehrál se v Budapešti, ale deset měsíců poté byl lehce přepsán, Zoltan Ratoti byl přeobsazen a scéna se natočila znovu v New Yorku. Proč? To už bonusová sekce neprozradí. Jak uvedeno, film se bere zcela seriózně a zřejmě i proto na disku CHYBÍ PŘEŘEKY. Přesto se zasmějeme, když Jerry Bruckheimer na začátku tříminutového videa THE GENESIS OF GEMINI MAN řekne, že je to „dobrý příběh.“ Když je tak dobrý, proč jeho realizace trvala pětadvacet roků a odstoupili z ní dva slavní herci? Nakonec to zahrál Will Smith a rozhodně se mu dá věřit v tom, že to byla „herecky zajímavá příležitost.“

FACING YOUR YOUNGER SELF se mimo jiné zabývá nosnou myšlenkou, kterou však scénářprakticky zcela ignoruje. A sice, že za těchto okolností můžeme svému mladšímu já něco poradit nebo ho varovat. Režisér Ang Lee promluví o přístupu Willa Smithe a ten zase naznačí, že ve třiadvaceti by asi nezvládnul zahrát padesátiletého. THE FUTURE IS NOW trvá osmnáct minut a je tím pádem ze všech dokumentů nejdelší. Soustředí se jednak na to, co všechno bylo zapotřebí k tomu, aby se představitel hlavní dvojrole mohl potkat sám se sebou. Velice zajímavé, nicméně dodejme, že už třicet roků zpátky, tj. v době, kdy se CGI efekty teprve rozjížděly a pojem „emotion capture“ nikomu nic neříkal, vznikla pecka zvaná Dvojitý zásah. I pro tenhle kultovní akčňák s dvojnásobným Jean-Claudem Van Dammem platilo, že triky nebyly vidět.

 










 

Taky se v tomhle povídání Ang Lee poněkud odváže, když se nechá slyšet, že „to všechno vypadá jednoduše, ale je to náročné natáčení, s láskou dělané … prostě skutečné umění!“ SETTING THE ACTION nás provede po Savannah, Cartageně, Budapešti a dalších místech, kde se natáčelo, přičemž ke slovu se vedle koordinátora kaskadérů dostane i Mary Elizabeth Winstead, která docela trefně Blížence označí za něco mezi „3D, virtuální realitou a filmem.“ Asi nepřekvapí, že tady půjde především o akční momenty, včetně odpálení auta a záslužné práce týmu, který měl na starosti speciální efekty.

V NEXT LEVEL DETAIL nás architekt Guy Hendrix Dyas provede katakombami, které byly vytvořené opravdu do detailu. Bohužel o sousedním místě, kde spadnou při rvačce Henry a jeho klon do vody, neprozradí vůbec nic. Takový nedokončený dojem zanechá z těchto extra materiálů více videí. Neplatí pro THE VISION OF ANG LEE, ve kterém herci přiblíží pozoruhodný přístup práce tohoto tvůrce, který má jinak na kontě počiny Tygr a drak, Touha, opatrnost, Pí a jeho život nebo Ulička slávy. A samozřejmě také původního Hulka, který se Blíženci ze všech nejvíc podobá. Sám rodák z Tchaj-wanu pak dodá, že natáčení tohoto filmu byla výzva. No, a tím můžeme povídání o této bonusové sekci s klidem uzavřít.

FOTO: CinemArt
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz